El ramader de la Torre de l'Espanyol recupera la granja gràcies a les donacions

Pere Jornet ha trigat quatre mesos i mig a tornar a posar a punt les instal·lacions després de l'incendi de l'estiu

Actualitzat

A l'incendi de la Torre de l'Espanyol del juny, Pere Jornet va veure com el foc li canviava la vida en un moment. Les flames va atrapar la seva granja i va haver de fugir sense poder fer res per salvar els animals.

Quan el perill havia passat, l'equip de TV3 a les Terres de l'Ebre va acompanyar-lo a l'explotació. Ho havia perdut tot. Dues-centes ovelles havien mort calcinades i les imatges van desfermar una onada de solidaritat, sobretot d'altres pagesos.

Ara, les donacions que ha rebut la família Jornet han donat el seu fruit. Amb els diners recaptats han pogut finançar la reparació de les destrosses provocades pel foc.

"En aquell moment, tal com va quedar tot, penses 'aquí s'ha acabat'. Però gràcies a tots els esforços de la gent, en aquest cas econòmicament i moralment, hem pogut anar fent. Et pares a pensar, t'asseus i amb el cap fred dius 'vinga, tirem endavant'. Perquè, a més a més, amb la solidaritat que hi ha hagut no pots quedar-te enrere, has de tirar."

 

Pere i Pau Jornet, quan el foc acabava de destruir la seva granja

A banda de les donacions econòmiques, també n'hi ha hagut de materials. Un grup de ramaders d'Igualada els ha donat palla amb la qual podran arrencar i aguantar mitja campanya.

I un veí de Xerta els ha donat unes menjadores de la seva granja.

"Dones molt valor a aquestes coses. Estem molt agraïts."

La família Jornet ja veu el futur alleujada. D'aquí a quinze dies esperen que els corders campin per la granja.

Solidaritat viral

El cas de Pere Jornet va ser colpidor. Va perdre la seva granja, els cavalls i unes dues-centes ovelles. Expressava la seva total desolació i deia que ja no tenia ànims per continuar amb l'explotació.

Va perdre el bestiar, però el foc també va destruir gran part de la seva maquinària i les instal·lacions.

Una explotació familiar de Prats de Lluçanès dedicada a l'agricultura i a la ramaderia va començar la campanya solidària a Twitter per aconseguir que la granja de la Torre de l'Espanyol tornés a tenir ovelles.

La piulada d'Abel Peraire es va fer viral i alguns usuaris es van comprometre a ajudar-los a fer-ho possible, col·laborant econòmicament, regalant xais o proporcionant menjar per als animals.

El foc més devastador en anys

L'incendi de la Ribera d'Ebre va començar pel terme municipal de la Torre de l'Espanyol el 26 de juny. Es va estendre ràpidament a altres municipis com Vinebre, la Palma d'Ebre, Flix (a la Ribera d'Ebre) i Maials (al Segrià).

Va ser l'incendi més virulent de Catalunya després dels de l'Alt Empordà del 2012. Es van cremar unes 5.046 hectàrees (4.071 de massa forestal, 953 d'agrícoles i 22 d'urbanes). No es va donar per extingit fins al cap d'onze dies, el 6 de juliol.

 

 

ARXIVAT A:
Incendis
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut