El monestir de Vilanova de Sixena (Laura Cortés/ACN)

Sixena, 6 anys després: les obres no es poden veure i se'n desconeix l'estat de conservació

L'Aragó defensa que les obres que la Guàrdia Civil es va endur de Lleida estan "en condicions òptimes" i que a finals del 2024 es reobrirà l'exposició al monestir

RedaccióActualitzat

Ja han passat sis anys des que la Guàrdia Civil va irrompre al Museu de Lleida per traslladar les obres de Sixena al monestir aragonès de Vilanova de Sixena.

Des de llavors, les obres no es poden visitar. El monestir de Sixena està tancat per una rehabilitació i es desconeix l'estat de conservació de les peces.

El darrer cop que els mitjans de comunicació van poder captar imatges de les obres va ser el febrer del 2022, durant una visita de l'aleshores president del govern de l'Aragó, Javier Lambán, durant les tasques de reforma del monestir.

S'havien col·locat unes vitrines de vidre al damunt dels fèretres de les monges, tres de les peces més icòniques de la col·lecció, que ja estaven en un estat delicat de conservació.

Els sarcòfags de les monges de Sixena provinents del Museu de Lleida, protegits amb vitrines al monestir (Laura Cortés/ACN)

Per ara, el control de manteniment es fa de forma mensual des del museu d'Osca i insisteixen en el fet que hi ha un sistema de climatització "centralitzat i controlat" i que això fa que les obres es trobin en bones condicions.

Des d'Aragó es defensa que el retorn de les obres és una "qüestió de justícia" després d'anys de reclamacions. Però, per la seva banda, la Generalitat de Catalunya ha mantingut sempre que les peces van arribar a Catalunya a través de contractes de compravenda "legals i legítims", una posició contrària a l'última sentència sobre el cas emesa pel Tribunal Suprem. 

L'executiu aragonès, ara en mans del PP i Vox, explica que la rehabilitació del monestir està pràcticament enllestida i només queda l'execució de la museografia, que asseguren que ja està pressupostada.

Amb tot, això permetria la reobertura de l'espai d'aquí a un any aproximadament, a finals del 2024, i es podrien visitar les obres


Por per l'estat de conservació

Es creu que les obres a hores d'ara ja haurien patit un procés de degradació. Segons explica el conservador del Museu de Lleida, Albert Velasco, les condicions al monestir no són bones, a diferència del Museu de Lleida, on les obres estaven absolutament cuidades i vigilades.

El monestir està construït sobre una llacuna i hi ha molta humitat, recorda Velasco. En aquest sentit, apunta que hi ha referències documentals del segle XIV que diuen que les monges que hi vivien ho passaven molt malament i moltes emmalaltien o morien arran de la humitat. 

Abans del trasllat, afegeix, el govern d'Aragó va instal·lar uns equips de climatització "absolutament domèstics" que no eren suficients per la manca de ventilació i de sistemes de gestió de la pols a les sales. Fa aquestes valoracions malgrat que no ha anat a Sixena des que es van emportar l'art, perquè no s'hi sent "gaire ben rebut".

El mateix opina la directora general del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat, Sònia Hernández: "Segurament no es troben en les millors condicions o no es garanteix la conservació que creiem que haurien de tenir".

L'expresident d'Aragó Javier Lambán visita les obres de rehabilitació de Sixena el febrer del 2022 (Laura Cortés/ACN)

Un llarg litigi

El juny de l'any 2016, una sentència d'un jutjat d'Osca va ordenar el retorn de les obres de Sixena al monestir.

Més d'un any després, l'11 de desembre del 2017, agents de la Guàrdia Civil van entrar de matinada al Museu de Lleida per assegurar que la comitiva judicial de l'Audiència d'Osca pogués executar provisionalment la sentència que obligava a lliurar 44 obres provinents del monestir de Vilanova de Sixena.

Alguns frescos del monestir de Vilanova de Sixena encara són al Museu Nacional d'Art de Catalunya, pendents d'una resolució judicial que també els podria retornar a Sixena.

Finalment, el gener del 2021, el Tribunal Suprem va fer pública una sentència en què desestimava els recursos interposats per les institucions catalanes, donava la raó a l'Aragó i declarava nul·la la compravenda de les 97 peces que la Generalitat va comprar entre els anys 1983 i 1994 a l'Orde de Sant Joan vinculades a Sixena.
 

 

ARXIVAT A:
Art
Anar al contingut