Trasllat d'un retaule de Sixena al Museu de Lleida al desembre del 2017 (ACN)

Les obres de Sixena no tornaran a Catalunya: el Suprem dona la raó al govern d'Aragó

La decisió de l'alt tribunal arriba després d'una espectacular operació policial durant el 155 per dur les obres del museu de Lleida al monestir aragonès

RedaccióActualitzat

Les obres d'art del Museu de Lleida i del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) que van marxar a Sixena no tornaran. El Tribunal Suprem ha rebutjat els recursos presentats per la Generalitat i els museus involucrats.

El litigi s'ha centrat en un centenar de peces que la Generalitat va comprar als anys 80 i 90 a les monges del monestir aragonès. En aquest cas, la justícia va declarar nuls els contractes de compravenda. Primer el jutjat d'Osca i després l'Audiència d'Osca van determinar que les operacions no eren legals. El MNAC va haver de tornar les seves.

En un dictàmen de més de 130 pàgines, el ple no considera vàlids els contractes de compravenda en entendre que la titular dels bens va ser una persona jurídica "diferent i independent de la que va actuar com a venedora". La sala Primera del Suprem reconeix també "l'especial complexitat jurídica del litigi", que justifica que no s'interposin costes en el procés.

La titular dels bens, segons la sentència, era la Reial Ordre del Monestir de Sant Joan de Jerusalem de Sixena, mentre que la que va actuar com a venedora va ser la Reial Ordre del Monestir de Sant Joan de Jerusalem de Valldoreix. Es tracta, segons el tribunal, d'entitats religioses "diferents" dotades per tant "d'una personalitat jurídica independent".

Concretament, el Suprem considera que l'Ordre del Monestir de Valldoreix no tenia facultat per disposar dels bens, ja que l'Ordre de Sixena era qui ostentava civilment la propietat de les obres.

 

Les més peces més valuoses, conservades al Museu de Lleida, se les van endur al desembre del 2017 en una operació de la Guàrdia Civil, en plena aplicació de l'article 155 i enmig de protestes ciutadanes.

L'institut armat i els Mossos d'Esquadra van arribar de matinada i uns 200 agents van ocupar el museu de la capital Segrià. Es van endur 43 peces al monestir de Sixena. L'ordre del trasllat la va donar el llavors ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, després de rebre una resolució del jutge.

Aquesta és la crònica en vídeo de l'operació policial d'aleshores:


En aquell moment, el ministre exercia com a conseller de Cultura en aplicació de la suspensió de l'autonomia a Catalunya, que deixava la Generalitat en mans del govern espanyol. I, si fins llavors els consellers Santi Vila i Lluís Puig s'havien negat a entregar-les al·legant que la llei catalana de patrimoni les protegia, el ministre va ordenar que les peces tornessin a Aragó.

El director del museu, Josep Giralt, creu que la política va passar per damunt de la cultura. Segons Giralt, el museu va ser víctima del que representava el 155 i va servir perquè Aragó es pogués emportar els béns després d'un llarg litigi amb el suport del govern espanyol.  

Durant aquest temps, el Museu de Lleida ha anat incorporant altres obres a la col·lecció, però les lleixes on hi havia algunes de les peces de Sixena continuen buides gairebé 3 anys després.

Ara, després del dictamen del Suprem, l'única possibilitat seria presentar un recurs d'empara al Tribunal Constitucional.  

De moment, però, el Museu de Lleida ja ha demanat per tercera vegada al jutjat d'Osca una inspecció de l'estat de conservació de les peces al monestir. El museu està preocupat pels problemes d'humitat i de salinitat que té l'edifici.

 

ARXIVAT A:
Sixena
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut