Sindicats policials sobre l'1-O: "No vam rebre mai l'ordre d'arribar i carregar"

El sindicat de policia JUPOL assegura que "mossos independentistes van impedir que es tanquessin els col·legis"

RedaccióActualitzat

Malestar entre els sindicats de la policia nacional i les associacions de guàrdies civils amb la declaració en el judici del procés al Tribunal Suprem de Juan Ignacio Zoido. Lamenten que eludís la seva responsabilitat com a ministre de l'Interior en l'actuació policial de l'1 d'octubre i que no defensés l'actuació dels agents.

Davant les queixes, el programa "El Suplement" de Catalunya Ràdio ha parlat amb Chema García, secretari general del sindicat de la policia JUPOL, i Cristian Eric Marco, president de l'Associació Professional de la Guàrdia Civil. Tots dos han defensat l'actuació de l'1 d'octubre. Asseguren que va ser una "actuació exemplar" i sempre d'acord amb les ordres dels seus superiors.

"La força que es va fer servir és proporcional a la que van cometre els ciutadans"

Chema García explica que "tant la Policia Nacional com la Guàrdia Civil es van cenyir a les ordres emeses per la Delgació del Govern a Catalunya"

"Hi ha el dispositiu policial, executat possiblement des del Ministeri de l'Interior, nosaltres no en tenim coneixement, però sí que hi ha una ordre que hem de complir. Totes les actuacions de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil han estat exemplars"

El representant de JUPOL assegura que els dispositius de l'1 d'octubre sempre avisaven abans de les càrregues i el primer que feien era "entrevistar-se amb els responsables de les mobilitzacions". Una afirmació que contrasta amb els testimonis de les persones que eren als col·legis i amb les imatges d'aquell dia.

 

Interactiu relacionat: Mapa de la memòria audiovisual de l'1-O

 

"L'ordre judicial no era la de carregar contra els ciutadans. La violència no s'utilitza en primer terme per la policia o la Guàrdia Civil. Abans de carregar, sempre s'avisa"

 

 

Mossos amb "comandaments independentistes"

García ha responsabilitzat els comandaments dels Mossos del fet que no es poguessin tancar més col·legis i aturar les votacions.

"Si els col·legis per part dels Mossos d'Esquadra haguessin estat tancats a primera hora, com deia l'ordre, no hauria passat això. No en tots els col·legis on va actuar la Policia Nacional i la Guàrdia Civil hi va haver càrregues. En alguns sí i en alguns no. Es retiraven urnes i a la tarda tornaven unes altres urnes. La nostra actuació va ser exemplar en tot moment"

El secretari general de JUPOL va més enllà i assegura que la cúpula dels Mossos està plena d'independentistes:

"Donem suport als Mossos constitucionalistes perseguits per la unitat d'assumptes interns, que té comandaments independentistes, que van permetre en tot moment que no es tanquessin els col·legis"

Abandonats pel ministre

Més moderat, el president de l'Associació Professional de la Guàrdia Civil, Cristian Eric Marco, ha assegurat que des del primer moment es van sentir abandonats pel govern de Rajoy en la seva actuació a Catalunya.

"Estem totalment desemparats per part del govern, en el cas de l'1 d'octubre pel PP. Tots sabem les condicions en què ens van allotjar a Catalunya i les actuacions que vam dur a terme. Es podria haver comptat més amb els policies nacionals, els guàrdies civils i les nostres famílies"

García assegura que el ministre Zoido els va deixar "abandonats" perquè els va posar "en un vaixell on el menjar i l'allotjament deixaven molt a desitjar" i amb una "gran pressió mediàtica".

 

ARXIVAT A:
Judici procésPolicia NacionalGuàrdia Civil
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut