Policies i guàrdies civils critiquen la declaració de Zoido: "Se'n va rentar les mans"
Agents de la Guàrdia Civil davant la seu d'El Vallenc el setembre del 2017

Policies i guàrdies civils critiquen la declaració de Zoido: "Se'n va rentar les mans"

Sindicats dels cossos policials han acusat l'exministre de no defensar els agents i no assumir la responsabilitat que "havia de tenir com a màxim dirigent del ministeri"

RedaccióActualitzat

Sindicats policials i associacions de guàrdies civils han mostrat la seva "decepció" per les declaracions de l'exministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido en el judici. Consideren que "se'n va rentar les mans" i no va defensar els agents.

Zoido, que va comparèixer dijous passat en el judici en qualitat de testimoni, va dir que l'1-O no va donar a la Policia Nacional i a la Guàrdia Civil l'ordre d'intervenir ni tampoc la de posar fi a les càrregues. Segons l'exministre, les decisions les van prendre els "operatius" i no pas ell, i "ells deuen saber, tècnicament, per què ho van fer".

Davant d'aquestes declaracions, el portaveu del Sindicat Unificat de Policia (SUP), Ramón Cosío, ha indicat que "alguna responsabilitat havia de tenir el màxim dirigent del ministeri", però ha insistit en la falta d'encert d'Interior a l'hora de designar "un militar", el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, al capdavant de la forces de seguretat de l'Estat i autonòmiques.

"[Pérez de los Cobos] és qui dissenya el dispositiu i ha de tenir tota la informació necessària d'intel·ligència i altres per dimensionar adequadament aquest dispositiu."

L'elecció de Pérez de los Cobos "no va ser encertada i les conseqüències acrediten que així ha estat", emfatitza Cosío. Tot i això, també subratlla que el dispositiu "surt malament" perquè considera que "hi ha un actor", els Mossos d'Esquadra, que tenia la responsabilitat de tancar les tres quartes parts dels col·legis "i no ho va fer".

Mentrestant, el portaveu de l'Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC), Juan Fernández, considera que la declaració de Zoido va ser "decebedora", perquè "no va assumir la seva responsabilitat quan exercia com a ministre en aquella època".

"No reconeix que dona l'ordre de carregar i això ha de provenir d'una autoritat governativa. Com a ministre, independentment que donés o no l'ordre, n'havia de tenir coneixement i saber qui la va donar."

Fernández també ha volgut remarcar que això "torna a posar de manifest que difícil que és exercir la funció de policia i de guàrdia civil" i "decep tots els homes i dones que van estar en aquesta època sota les seves ordres".

Des de la Unió Federal de Policia (UFP), el seu portaveu, José María Benito, assegura que la compareixença de Zoido "va semblar més la d'un acusat que la d'un testimoni", perquè, entre altres coses, va estar "a la defensiva".

"Se'n va rentar les mans, semblava més un acusat que no pas un testimoni i havia d'haver estat més clar i contundent."

Benito ha dit que Zoido "ens ha decebut sobre manera" i que ha molestat que no fes "una defensa a ultrança" de l'actuació aquests dies de les forces de seguretat de l'Estat, que respongués amb "evasives" i que "no hagués donat la cara" pels seus agents a Catalunya, que "van fer una feina que no els corresponia fer, la dels Mossos".

Altres associacions consultades, com l'Associació pro Guàrdia Civil (Aprogc), s'han estimat més esperar les declaracions, la setmana que ve, de l'exsecretari d'estat de Seguretat José Antonio Nieto i del mateix Pérez de los Cobos.

ARXIVAT A:
Judici procésPolicia NacionalGuàrdia Civil
Anar al contingut