Setmana decisiva: Puigdemont podria declarar dimarts la independència

El president de la Generalitat compareixerà dimarts al ple del Parlament per explicar i valorar la situació que viu Catalunya les últimes setmanes

RedaccióActualitzat

Comença una nova setmana determinant per al procés d'independència. Dimarts, el president Carles Puigdemont podria declarar-la al Parlament.

El president de la Generalitat compareixerà dimarts a les sis de la tarda al Ple del Parlament per explicar quina lectura fa de tot el que ha passat els últims dies a Catalunya. Un ple que s'havia de fer aquest dilluns, però que el Tribunal Constitucional va suspendre quan encara no s'havia ni convocat.

 

En tot cas, tot i que a l'ordre del dia no hi ha la declaració d'independència prevista a la llei del referèndum, els grups que hi són favorables podrien incloure-ho just abans de començar.

Algunes veus del PdeCAT són més prudents a l'hora d'abordar la possible declaració d'independència. La coordinadora del partit, Marta Pascal, assegurava dissabte que seria una declaració simbòlica.

Paraules que la cupaire Mireia Boya responia diumenge a través del Twitter. Boya diu que una declaració retòrica seria legitimar la violència policial de l'1 d'octubre i rendir-se.

 


I com la CUP, les entitats sobiranistes també pressionen perquè dimarts es voti al Parlament una declaració d'independència, tal com preveu la llei del referèndum.

L'ANC ha difós aquest cap de setmana un vídeo on assegura que cal declarar la independència perquè l'1 d'octubre hi va haver un resultat clar en favor de la secessió.

 

Si això passés, diu el coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, seria un error que no donaria resposta al 80% de la població aplegada al voltant del dret a decidir.

"Demanem que el govern de Catalunya treballi per aquest 80 per cent. També treballi en les seves actuacions, en les seves accions pensant en aquesta majoria del poble de Catalunya. Creiem que fa falta la màxima intel·ligència, la màxima responsabilitat per anar tots junts."

 

 

Domènech afegeix que el poble de Catalunya ha mostrat històricament una capacitat estratègica i una intel·ligència enorme per fer front a l'adversitat en moments de repressió i contra les llibertats fonamentals.

Sense contacte entre Rajoy i Puigdemont

Els dos presidents admeten en entrevistes diferents que no han tingut contacte. Almenys fins a la publicació de les entrevistes això ha estat així. No se sap si hi ha hagut cap acostament durant el cap de setmana.

Mentre Puigdemont admetia estar obert a les propostes de mediació i de diàleg que s'estan posant sobre la taula i de les peticions que arriben a nivell internacional, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en una entrevista al diari "El País", rebutja les propostes de mediació perquè diu que la sobirania d'Espanya no és negociable.

"El govern impedirà que qualsevol declaració d'independència es pugui plasmar en alguna cosa"

Rajoy advertia al govern de Catalunya que només si retira l'amenaça de la declaració d'independència s'evitaran mals majors.

 

Durant el rodatge del programa "30 minuts" emès aquest diumenge, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, diu que la clau de volta de l'actual situació és l'autodeterminació:

"La Declaració d'Independència - nosaltres no en diem Declaració Unilateral d'Independència - està prevista a la llei del referèndum com a aplicació dels resultats. Aplicarem allò que diu la llei"

Puigdemont també revela que no té contacte amb el govern espanyol.

"No tenim contacte [amb el govern espanyol]. Fa temps que no en tenim perquè ells defugen parlar d'aquest tema. Ells voldrien que d'aquest tema no se'n parlés. Estan disposats a parlar si no parlem d'això. Però és d'això del que hem de parlat? El que està passant a Catalunya és real, els agradi o no. Són milions de persones que han votat, que volen decidir. Hem de parlar d'això. De què es pensen que hem de parlar? Per què es pensa que la gent es mou? La gent no es mou i planta cara a la violència policial per una reforma del model de finançament. Siguem honestos tots plegats. Hem de parlar de Catalunya. I no vol parlar-ne"

 

En el mateix programa, el delegat del govern espanyol, Enric Millo, que demana diàleg no veu el referèndum com una solució.

"Jo em pregunto, per què la solució d'un conflicte ha de ser un referèndum? Un referèndum al final és la síndrome del 50 més 1. Hi ha vencedors i vençuts. Guanyadors i perdedors. L'endemà, què hem arreglat? El conflicte segueix allà. No l'hem resolt. Soc partidari de buscar una fórmula de consens. Dialogar molt, buscar punts de connexió, cedir tots una mica i seguir treballant junts"

Mediació

Mentrestant, de tot arreu arriben ofertes i propostes per a la mediació al conflicte.

Des de les propostes internes –com la comissió promoguda pel Col·legi d'Advocats de Barcelona amb altres col·legis professionals, sindicats, patronals i institucions acadèmiques, amb la intenció "d'aixecar ponts de diàleg i entesa"–, fins a propostes de figures de la política internacional, com el grup The Elders, una associació de líders mundials que treballen per la pau i els drets humans on hi ha persones com Kofi Annan, Ban Ki-moon, Jimmy Carter i Desmond Tutu.

Kofi Annan ha explicat la crida al diàleg del grup:

"La crisi constitucional que s'està vivint a Espanya crida a la consulta i no a la confrontació. Demano al govern espanyol i a la Generalitat de Catalunya que renovin el seu compromís amb la resolució a través el diàleg. Han de trobar un camí pacífic per sortir d'aquesta crisi"

Aquesta setmana és determinant i totes opcions es mantenen obertes.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut