Colell és guionista i directora de cinema i teatre (Acadèmia del Cinema Català)

Set cites per a set dies: l'agenda cultural que ens proposa Judith Colell

Hem obert l'agenda de la Judith Colell, presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català

Actualitzat

L'agenda de la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català sabem que treu fum. Tot just aquest divendres, hi ha l'acte formal amb la foto dels nominats als Premis Gaudí, que celebren la seva gran gala el 4 de febrer (ja ho teniu anotat a la vostra agenda?).

Voleu saber una petita xafarderia? A Judith Colell la va sorprendre la mort recent del cineasta Ventura Pons en plenes proves de vestuari de la gala. No va ser fàcil, en aquest entorn, atendre els diferents mitjans que vam anar a buscar-la per recollir les seves impressions per la desaparició d'un veritable impulsor del cinema català i en català.

Guionista, directora i productora, Judith Colell va recollir el 2021 el relleu d'Isona Passola al capdavant de l'Acadèmia. I ho fa mantenint la convicció i l'entusiasme. Sota el seu "mandat", va poder viure l'eufòria del fenomen "Alcarràs" i, més recentment, altres èxits internacionals del cinema català com "Creatura", "Robot Dreams" o "Upon entry", per exemple.

De Judith Colell ens agrada la seva curiositat cultural incessant. És fàcil veure-la, més enllà del cine, a les sales d'exposició o a les llibreries. Li agraïm el temps robat per obrir-nos la seva agenda de recomanacions culturals, que comença, no podia ser d'una altra manera, al cine.

Aquestes són les set cites setmanals de Judith Colell:


Divendres, 19: "Creatura", a diferents sales de cine

El cicle Gaudí és una de les activitats de l'Acadèmia del cinema català de la qual estem més orgulloses. Un circuit estable que porta el cinema català al territori. Cada mes, durant 10 mesos, una pel·lícula catalana arriba a les nostres poblacions que no tenen cinema estable.

A part del dia 19 (a Bigues i Riells, a Rubí...), durant tota la setmana la pel·lícula "Creatura", premiada al Festival de Canes i amb 15 nominacions als Premis Gaudí, es pot veure a moltes altres poblacions de Catalunya.

Dissabte, 20: "Alteritats", al Zumzeig Cinema

Nova oportunitat per veure aquest magnífic documental, nominat als Gaudí. A través d'un fresc construït per parelles lesbianes de diferents procedències i condicions, entenem què significa viure aquesta dissidència en un món on impera la norma heterosexual.

No ens trobem davant d'un documental clàssic. És una pel·lícula que entrecreua, amb estil, diferents històries i aconsegueix que l'audiència s'hi impliqui amb naturalitat. Una petita joia, elogiada als molts festivals pels quals ha passat.

Diumenge, 21: "Molsa", David Cirici

Una recomanació pels més petits. "Molsa", un llibre infantil de David Cirici, guanyador de diversos premis i traduït a molts idiomes. Ja té uns anys, però, malauradament, està de rabiosa actualitat.

Literatura per a nens de qualitat i en català. La història narra la vida d'un gos que, sense entendre el perquè, ha vist com la seva llar i família desapareixen en caure una bomba que ho destrueix tot en una guerra sense ubicar.

Les aventures per sobreviure i la cerca de la seva família humana, que potser segueix viva, són entendridores i ajuden a explicar als nens, sense dramatisme i amb alguns tocs d'humor, fenòmens terribles com la guerra i la pèrdua.

Dilluns, 22: "Una butaca al Pol Nord", a la sala Flyhard

Una interessantíssima reflexió sobre el maltractament a través del punt de vista de dues psicòlogues especialitzades en el tema, magníficament interpretades al teatre per Susanna Garachana i Maria Pau Pigem amb un text de Mercè Sarrias i dirigides, en estat de gràcia, per Mònica Glaenzel.

Segons la seva autora, l'obra planteja aquesta pregunta: "Quan davant d'una injustícia només topem amb murs infranquejables, la violència és justificable?"

 

Dimarts, 23: "Tutankamon", al centre d'arts digitals Ideal

Un viatge immersiu per a totes les edats que permet endinsar-te en el món de Tutankamon d'una manera original i divertida. Sales interactives i de realitat virtual, l'experiència serà una sorpresa que no deixa indiferent.

L'experiència ens mostra temples i tresors de l'antic Egipte com si hi estiguéssim realment. Ho fa a través de la realitat virtual, acompanyats per un faraó nen. L'exposició ha guanyat dos premis als Telly Awards que han reconegut la complexitat digital del projecte.


Dimecres, 24: Verità Baroque Ensemble, a L'Auditori

Concert a càrrec de l'Associació Joan Manén, que és una institució de referència en el seu àmbit amb una feina molt important d'investigació, ordenació, recuperació i projecció de la música d'autors catalans del passat i del present en l'àmbit nacional i internacional. 

En aquest concert, hi trobarem obres d'autors catalans del segle XX (Jordi Cervelló) fins a autors rabiosament contemporanis (Marc Migó), així com obres del barroc alemany de Johan Sebastian Bach o del pare Antoni Soler, olotí que va morir com a monjo jerònim a El Escorial.

L'entrada, a més, inclou accés al Museu de la Música el mateix dia del concert. 


Dijous, 25: "Quina humanitat?", al MNAC

L'exposició "Quina humanitat? La figura humana després de la guerra (1940-1966)" és una altra recomanació per fer-nos reflexionar sobre la guerra, però aquest cop per a públic adult.

En un moment com el que estem vivint, on la guerra a diferents indrets està present en el nostre dia a dia, trobo molt adient aquesta exposició on es repassa com l'art ha retratat la figura humana en períodes de conflicte.

Una mirada transversal sobre l'art de la postguerra. L'exposició també situa les figures artístiques de Catalunya en un entorn internacional i en reivindica la qualitat. Més d'un centenar d'obres d'artistes nacionals i internacionals ens retraten aquest període i els seus horrors.

ARXIVAT A:
CulturaLiteraturaCinemaTeatre
Anar al contingut