La població vacunada pot anar sense mascareta en exteriors als Estats Units
La població vacunada pot anar sense mascareta en exteriors als Estats Units
Una noia amb mascareta i un noi sense, al carrer a Nova York (EFE / Justin Lane)
Una noia amb mascareta i un noi sense, al carrer a Nova York (EFE / Justin Lane)

La població vacunada pot anar sense mascareta en exteriors als Estats Units

Actualitzat
TEMA:
Vacunes

Als Estats Units, les persones completament vacunades no cal que portin més la mascareta en exteriors, excepte quan estiguin envoltades de molta gent, com pot ser en concerts o esdeveniments esportius.

Els Centres de Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC, en les seves sigles en anglès) han modificat aquest dimarts les recomanacions, en un moment en què el 37% de la població adulta està completament vacunada i prop del 54% ha rebut almenys una dosi d'alguna de les vacunes de la Covid-19.

"Hi ha moltes situacions en què la gent completament vacunada no necessita portar mascareta, particularment si estan a l'aire lliure", ha apuntat la directora dels CDC, Rochelle Walensky, en una roda de premsa a la Casa Blanca.

Quan caminin, corrin o vagin en bicicleta a l'aire lliure, estiguin sols o acompanyats, els ciutadans completament vacunats poden prescindir de la mascareta. En el gràfic de recomanacions que han publicat els CDC, també s'indica que en petites reunions a l'aire lliure o àpats en terrasses de restaurants tampoc cal portar mascareta, encara que els acompanyants no siguin del nucli convivent.

 

 


Les recomanacions dels CDC es refereix a les persones "completament vacunades", és a dir, que han rebut la pauta completa d'un dels fàrmacs contra la Covid i ja ha passat prou temps perquè faci efecte, és a dir, dues setmanes després de l'última punxada.

Si no han passat dues setmanes des de la punxada, l'agència de salut nord-americana alerta que la persona no està completament protegida i emplaça a continuar seguint les mesures de prevenció.

 

Persones amb mascareta a Herald Square, a la ciutat de Nova York
Persones amb mascareta a Herald Square, a la ciutat de Nova York (Reuters / Shannon Stapleton)

 

Encara amb mascareta als interiors

On sí que cal continuar portant mascareta a l'exterior és en actes on s'hi produeixin grans aglomeracions de gent, com concerts, desfilades o competicions esportives.

A l'interior, encara que la persona estigui completament vacunada, cal continuar utilitzant mascareta en espais tancats, com són bars i restaurants, museus, cinemes, perruqueries, gimnasos o centres de culte. També en el transport públic o en reunions en interiors amb gent que pugui no estar vacunada. Walenskiy ha apuntat que les dades assenyalen que "la majoria de contagis s'estan produint en interiors":

"Menys del 10% dels contagis documentats en molts estudis han succeït a l'aire lliure."

Aquestes reunions a l'interior, però, que continuen considerant-se perilloses per a persones que no estan vacunades, ja es consideren "segures" per a persones que han rebut la pauta completa de la vacuna, sempre que portin mascareta.

Als Estats Units, el coronavirus ha causat la mort de més de 570.000 persones, segons les dades de la Universitat Johns Hopkins.

 

Un home sense mascareta passeja el gos a Weehawken, amb l'skyline de Manhattan al fons
Un home sense mascareta passeja el gos a Weehawken, amb l"'skyline" de Manhattan al fons (Reuters / Eduardo Munoz)
ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19Estats Units

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut