S'enlaira la Solar Orbiter, la sonda que arribarà al Sol més a prop que mai
Enlairament des del Cap Canaveral, a Florida

S'enlaira la sonda europea que s'acostarà més que mai al Sol

La missió de la Solar Orbiter captarà el 2022 les imatges més nítides que s'han fet fins ara, quan arribi a 42 milions de quilòmetres i suporti temperatures de més de 500 graus

RedaccióActualitzat

Ha començat l'aventura de la missió espacial Solar Orbiter. Aquesta matinada, la sonda de l'Agència Espacial Europea, amb col·laboració de la NASA, s'ha enlairat amb l'objectiu d'acostar-se al Sol més a prop que mai per captar les imatges més nítides que s'han fet fins ara.

És una missió pionera que pretén fotografiar i estudiar els pols del Sol. L'objectiu és descobrir com afecta l'acció dels pols les tempestes solars per poder saber com s'originen, poder preveure-les i evitar-ne així els efectes nocius sobre la Terra.

La sonda s'ha enlairat de Cap Canaveral, als Estats Units, i es calcula que la màxima aproximació la farà d'aquí un parell d'anys.

Luis Sánchez, un dels responsables científics de terra, explica la importància de la missió:

"L'objectiu és entendre millor com funciona el Sol i com els fenòmens que veiem al Sol afecten la mateixa Terra. A més, des del punt de vista de la física solar hi ha un punt molt destacat: per primer cop volem veure, observar, mesurar els pols del Sol que mai s'han vist"

 

S'enlaira la Solar Orbiter, la sonda que s'acostarà al Sol més a prop que mai
Aquesta matinada ha començat l'aventura del Solar Orbiter (Reuters/Joe Skipper)


Després de l'enlairament, la missió provarà durant tres mesos els seus instruments i s'impulsarà gràcies a l'acció gravitatòria de Venus i de la Terra per arribar el 2022 al seu punt de màxima aproximació al Sol, 42 milions de quilòmetres, és a dir, més a prop que Mercuri. Haurà de suportar temperatures de més de 500 graus.

Entre els instruments que incorpora hi ha un telescopi amb participació de l'Estat que és el més sofisticat que mai s'ha incorporat a una nau espacial.

La missió, projectada fins al 2026, també compta amb participació catalana del grup de física solar de la Universitat de Barcelona.


Les imatges més detallades

S'enlaira la Solar Orbiter, la sonda que s'acostarà més a prop del Sol
Grans columnes de plasma a diferent temperatura (Reuters)



Fa uns dies, l'agència National Science Foundation va difondre les primeres imatges de la superfície del sol fetes des de Hawaii pel telescopi solar Daniel K. Inouye, les més detallades que s'han vist fins ara.

La imatge abasta una àrea de 36.500 x 36.500 quilòmetres i permet apreciar distàncies de fins a 30 quilòmetres. Això vol dir que podem veure amb molta resolució la "pell" del Sol, una estructura de plasma turbulent que bull en forma de malla de cèl·lules, cadascuna amb unes dimensions aproximades a les de França.

ARXIVAT A:
Ciència
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut