El sol com no s'havia vist mai

RedaccióActualitzat

L'agència National Science Foundation ha fet públiques les primeres imatges de la superfície del sol preses des de Hawaii pel telescopi solar Daniel K. Inouye, les més detallades que s'han vist fins ara.
 


La imatge abasta un àrea de 36.500 x 36.500 quilòmetres i permet apreciar distàncies de fins a 30 quilòmetres. Això vol dir que podem veure amb molta resolució la "pell" del Sol, una estructura de plasma turbulent que bull en forma de malla de cèl·lules, cadascuna amb unes dimesions aproximades a les de França.

La imatge en moviment permet apreciar les dinàmiques de convecció violenta que transporten la calor des de l'interior del Sol fins a la seva superfície. El material solar escalfat que emergeix correspon a la part central més brillant d'aquestes cèl·lules, i, quan es refreda, torna a enfonsar-se per sota de la superfície, pels canals foscos de la imatge.

El moviment del plasma és molt important, perquè està íntimament lligat al camp magnètic solar, i per extensió a les tempestes solars. Una imatge amb molta resolució permetrà comprendre, i preveure millor, una activitat  potencialment perjudicial.

Segons els científics, aquesta fita inaugura una nova era de la ciència solar, i suposa un salt endavant per comprendre el Sol i els seus impactes en el nostre planeta.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut