Kènia

Segrestades a Kènia dues cooperants espanyoles, una d'elles veïna de Palafrugell

Confusió sobre la situació de les dues cooperants espanyoles segrestades aquest dijous a Kènia. Poques hores després que es comuniqués la seva desaparició, algunes fonts apuntaven que havien estat localitzades. L'exèrcit i la policia keniana estarien desplegats damunt del terreny per intentar trobar-les, sense que les tinguessin encara localitzades. De moment, només es coneix la identitat d'una d'elles. Es tracta de Montserrat Serra Ridao, de Palafrugell. Totes dues treballen al camp de refugiats de Dadaab, que és el més gran del món i és a uns cent quilòmetres de la frontera amb Somàlia. Segons han informat fonts del Ministeri d'Afers Estrangers espanyol, hi feien tasques logístiques.

RedaccióActualitzat
Segons la informació que ha circulat fins ara, les dues logistes de Metges Sense Fronteres anaven en un jeep quan han estat assaltades per un grup armat. El conductor del vehicle ha resultat ferit i està hospitalitzat i estable, mentre que les dues cooperants han quedat retingudes. Aquest seria el quart segrest a Kènia en l'últim mes.

L'Agència Catalana de Notícies ha avançat que una de les segrestades és Montse Serra Ridao. És veïna de Palafrugell, té 37 anys i treballa en un institut a l'Escala. Fa anys que participa en projectes de cooperació a l'estranger. L'altra segrestada és de Madrid. La seva identitat encara no ha trascendit.

El gabinet de crisi de l'organització humanitària s'ha reunit a Barcelona per fer el seguiment del cas. La directora d'operacions de MSF, Raquel Ayora, s'han limitat a explicar en una compareixença informativa que les cooperants participen en la construcció d'un hospital a Dadaab en el marc d'un programa d'atenció primària i un de nutrició. Tot i això, no n'ha volgut donar la identitat.

L'organització ha rebutjat donar cap detall sobre el segrest, que han condemnat enèrgicament, i ha confirmat que els seus voluntaris no tenen seguretat privada perquè no consideren que anar custodiats incrementi la seguretat dels seus treballadors. MSF només ha afegit que té destinats al camp de refugiats vuit treballadors estrangers i seixanta de kenians.

El campament de refugiats de Dadaab, creat el 1991, és el més gran del món i avui dia allotja gairebé mig milió de refugiats somalis que han fugit de la inseguretat i la sequera que està patint aquest país de la Banya d'Àfrica.

La policia keniana sospita que darrere el segrest hi hauria grup islamista somali Al-Shabaab, lligat a Al-Qaeda, però un portaveu de l'organització ha negat a l'agència de notícies Reuters que hi tinguin res a veure.

El comandant de la policia de la Província Est, Leo Nyongesa, ha indicat han tancat la frontera amb Somàlia. "Hem mobilitzat tots els oficials i alertat els que són a la frontera per garantir que cap vehicle surti del país cap a Somàlia. Tota la zona fronterera està segellada", ha afirmat.

En les últimes setmanes, a Kènia hi ha hagut diversos segrestos d'estrangers en zones pròximes a la frontera amb Somàlia, en guerra civil des del 1991.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut