L'impacte de les restes d'un aparell abatut sobre Kíev ha causat força danys materials en un edifici d'habitatges i diversos ferits
L'impacte de les restes d'un aparell abatut sobre Kíev ha causat força danys materials en un edifici d'habitatges i diversos ferits

Setge a Kíev: Zelenski avisa d'una nit "molt dura" davant l'avenç de les tropes russes

L'entrada dels tancs russos a la capital ucraïnesa ha fet que el president Zelenski hagi decretat la mobilització general de la població

RedaccióActualitzat

Segon dia de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia. Els tancs i vehicles blindats de l'exèrcit rus han entrat al matí als barris perifèrics de la capital del país, segons ha confirmat el Ministeri de Defensa ucraïnès. És el cas del barri d'Obolon, situat a menys de 10 quilòmetres del centre de la ciutat, la plaça Maidan.

Kíev es troba pràcticament encerclada i les tropes russes ja bloquegen la part nord i oest. El president ucraïnès, Volodímir Zelensk, ha alertat que l'exèrcit rus aprofitarà aquesta nit de divendres per intensificar l'atac sobre la capital del país i ha demanat als ucraïnesos no perdre'n el control.

En una dramàtica compareixença a Facebook, Zelenski s'ha adreçat als "defensors, homes i dones de tots els fronts":

"Aquesta nit serà dura, molt dura, però l'endemà arribarà. Aquesta nit l'enemic farà servir totes les forces per trencar la nostra resistència de la forma més vil, dura i inhumana. Aquesta nit llançaran un assalt".

"Aquesta nit hem de perseverar. El destí d'Ucraïna s'està decidint ara mateix", ha dit.

En les últimes hores d'aquest divendres s'han tornat a intensificar els bombardejos i han tornat a sonar les alarmes antiaèries a diferents ciutats del país.


L'avenç durant el dia

Els avenços dels soldats russos, com es pot veure en aquest vídeo, s'han produït des dels flancs d'Ivankiv i Txernihiv, ciutats a un costat i l'altre del riu Dniéper. Això els ha portat a les portes de Kíev des del nord.
 


Abans de l'arribada a Kíev hi ha hagut una dura batalla per controlar l'aeroport Antonov, situat a 26 quilòmetres al nord-oest de la capital, que ara ja estaria sota control rus. Una conquesta vital per desembarcar-hi tropes russes per aire i afavorir el bloqueig de Kíev.

A primera hora de la tarda, l'alcalde, Vitali Klitxkó, ha anunciat que la ciutat ha entrat en una "fase defensiva" i es protegeixen de forma especial les infraestructures com ara els ponts davant dels atacs dels russos.

Al vespre s'han intensificat les explosions a la ciutat.
 

"El president és aquí"

El president ucraïnès Volodímir Zelenski ha publicat a Facebook un vídeo on explica que ell i tots els membres del seu govern continuen a la ciutat per desmentir rumors d'una posible fugida. El vídeo està fet davant de l'edifici de l'administració presidencial:

"El president és aquí. Tots som aquí, els nostres militars, ciutadans i tota la societat. Hi som tots, defensant la nostra independència i el nostre país, i ens hi quedarem", ha dit Zelenski.

 

 

 

Efectius de la Guàrdia Nacional ucraïnesa desplegats al centre de Kíev (Reuters/Gleb Garanitx)


Crida a defensar Kíev

L'alcalde de Kíev ha demanat que aquells ciutadans que puguin fer-ho s'uneixin a l'exèrcit per defensar la capital, i que la resta de la població es quedi a casa, per les "hostilitats actives".

El Ministeri de Defensa ucraïnès ha informat que l'exèrcit rus és al districte d'Obolon, al nord de la ciutat, a menys de 10 quilòmetres de distància de la plaça de la Independència, coneguda com Maidan.


En el mateix missatge que ha publicat a les xarxes socials anima els ciutadans a fer còctels Molotov per "neutralitzar l'ocupant".

També els demana que es quedin a casa i que informin dels moviments militars que vegin.

 

A les xarxes socials s'han pogut veure imatges de blindats que serien russos circulant per Obolon.


Un dels tancs hauria maniobrat per passar per sobre d'un cotxe.


Diversos missatges asseguren que han pogut rescatar el conductor sa i estalvi.


Entrada a Kíev des del nord

Aquest matí l'exèrcit ucraïnès ja havia confirmat que l'aeroport internacional Antónov, a 26 quilòmetres al nord-oest del centre de Kíev, estava en mans de l'exèrcit rus.

Obolon és el primer districte de Kíev que es troba si s'avança des d'Antónov cap al centre.

Restaurants i botigues tancats al centre de Kíev el segon dia de la invasió russa (Reuters/Valentyn Ogirenko)

El ministre d'Afers Exteriors, Dmitró Kuleba, ha comparat la situació actual amb la viscuda a la Segona Guerra Mundial, tot recordant que "l'última vegada" que Kíev va patir una cosa semblant va ser l'any 1941, "quan va ser atacada per l'Alemanya nazi".

Desenes de persones a l'interior d'un refugi antiaeri a Kíev (Reuters/Viatxeslav Ratinski)

La progressió de les forces russes fa témer un assalt i la multiplicació d'atacs dirigits a la capital i a les instal·lacions estratègiques i governamentals.

Les autoritats de Kíev han instat la ciutadania a protegir-se en els refugis més pròxims.


Aparell interceptat

L'exèrcit ucraïnès ha interceptat sobre el cel de Kíev un aparell que podria ser una nau no pilotada, un dron, o bé un avió.

Les restes de l'aparell han impactat contra un edifici d'habitatges del centre de la ciutat, i ha causat nombrosos danys materials i un incendi.

Moment en què un aparell ha estat interceptat sobre Kíev, enregistrat per un veí

Sembla que no hi ha víctimes mortals. L'alcalde de Kíev ha informat que hi hauria almenys tres persones ferides, una de les quals de gravetat. Algunes fonts parlen de cinc ferits.


Mobilització general

A última hora d'aquest dijous, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha signat un decret ordenant la mobilització general de tothom en edat de servir a l'exèrcit. Això també implica que els homes entre 18 i 60 anys no podran deixar el país.

El decret, que abans ha estat aprovat al Parlament ucraïnès, preveu que la mobilització es faci en un termini màxim de 90 dies en 25 territoris del país.

El centre de Kíev, gairebé desert aquest matí (Reuters/Antonio Bronic)

El president Zelenski assegura que grups de sabotejadors russos ja són a la capital.

El balanç de les primeres 24 hores d'atacs russos és, segons el govern ucraïnès, d'almenys 137 ucraïnesos morts, entre civils i militars, i 316 ferits.


"Rússia ataca infraestructures civils"

En un missatge a la població aquest divendres a primera hora, Zelenski ha dit que Rússia sí que ataca objectius civils ucraïnesos, i no només militars, com afirma el Kremlin.

A més, ha assegurat que els ucraïnesos han frustrat els plans d'atac de Putin: "Els nostres nois i noies, tots els defensors d'Ucraïna, no han permès a l'enemic dur a terme el pla operatiu de la invasió en el primer dia".

Interior d'un habitatge de Kíev danyat després de l'atac de Rússia contra la capital ucraïnesa (Reuters/Umit Bektas)

El secretari de Defensa del Regne Unit, Ben Wallace, s'ha pronunciat en aquest mateix sentit.

El president ucraïnès també ha lamentat que les sancions anunciades dijous són una mesura "insuficient" que no dissuadeixen Rússia.

Ofensiva per terra, mar i aire

Des de la matinada de dijous, Rússia ha bombardejat instal·lacions militars estratègiques ucraïneses, a banda d'un atac terrestre pel nord, el sud i l'est.

 

En aquesta ruta cap a Kíev, l'exèrcit rus ha pres el control de la zona de Txernòbil, incloent-hi l'antiga central nuclear.

Èxode d'ucraïnesos

Milers d'ucraïnesos han fugit de les seves cases, ja sigui per marxar a zones rurals més lluny de l'avanç de les tropes o bé cap a països veïns com Polònia, Romania, Moldàvia, Eslovàquia o Hongria.

La Unió Europea es prepara per afrontar una arribada massiva de refugiats. Segons l'ACNUR, 100.000 persones han abandonat casa seva en el primer dia d'atacs.

Ciutadans ucraïnesos es refugien de les bombes en una estació de metro de Kíev
Ciutadans ucraïnesos es refugien de les bombes en una estació de metro de Kíev (EFE)

Els que es queden a Kíev s'amaguen en estacions de metro, de les més profundes del món, per evitar els projectils russos.


Més de 1.500 detinguts en les protestes a Rússia

Dins de les fronteres russes, com a la resta del món, aquest dijous hi ha hagut protestes contra la guerra. La policia russa ha detingut més de 1.400 manifestants, la majoria a Moscou i Sant Petersburg.

Una dona detinguda en una manifestació contra la guerra a Sant Petersburg
Una dona detinguda en una manifestació contra la guerra a Sant Petersburg (EFE/Anatoly Maltsev)

Hi ha hagut manifestacions antibel·licistes a 52 ciutats arreu del país.

A Moscou, centenars de persones s'han manifestat a les zones cèntriques de la ciutat cridant consignes com "No a la guerra".

Manifestació contra la guerra a Ucraïna a la segona ciutat russa, Sant Petersburg
Manifestació contra la guerra a Ucraïna a la segona ciutat russa, Sant Petersburg (Reuters/Anton Vaganov)

Les autoritats russes han avisat contra l'organització d'accions massives no autoritzades i han afirmat que la infracció pot comportar responsabilitat penal.

La resposta d'Occident: més sancions

El president rus, Vladímir Putin, ha dit que no tenia cap "altra opció" que atacar Ucraïna per defensar Rússia davant les "amenaces" per a la seguretat del país.

Però aquest argument no ha aconseguit convèncer Occident. La Unió Europea, el Regne Unit i els Estats Units han anunciat més sancions contra Rússia.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússiaVladímir Putin
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut