Boris Johnson informa que congelarà els actius dels principals bancs russos, inclòs el segon banc més gran
Boris Johnson congelarà els actius dels principals bancs russos, inclòs el segon banc més gran (Reuters/Peter Cziborra)

Les primeres sancions de la comunitat internacional a Putin per l'atac a Ucraïna

Els Estats Units desafien Rússia amb importants sancions econòmiques i restriccions d'exportació, mentre que la Xina demana contenció a totes les parts

RedaccióActualitzat

El president dels Estats Units, Joe Biden, ja havia anunciat que l'atac de Putin tindria conseqüències greus. Aquest dijous, el primer dia d'invasió, compareixia per anunciar noves sancions contra quatre grans entitats financeres russes, entre elles VTB, el segon banc més gran del país, en resposta a l'atac sobre Ucraïna. Això significa que tots els actius del banc als EUA han de ser congelats.

També s'anunciava que restringiria el comerç d'alta tecnologia amb Moscou per limitar el seu accés a materials per fabricar maquinari d'intel·ligència artificial, aeroespacial i de defensa.

La totalitat de les sancions de Biden tenen com a objectiu bilions d'actius i inclouen mesures específiques contra les elits i els bancs russos. Biden es va reunir telemàticament amb la resta de líders del G7 aquest dijous al matí i per acordar limitar la capacitat de Rússia de fer negocis en dòlars, euros, lliures i iens.

De fet, Estats Units, Europa, Austràlia, el Canadà i el Japó fa temps que amenacen amb sancions per frenar l'ofensiva de Putin a Ucraïna. Ara que la guerra ja és una realitat, alguns països, com el Regne Unit i Alemanya, han començat a especificar quina forma prendran aquestes sancions.

Però no està escrit enlloc que les amenaces, ara, de més sancions, puguin intimidar un Putin plenament decidit a neutralitzar Ucraïna. D'altra banda, la Xina, un gran client del gas rus, rebutja les sancions i pot ajudar Moscou a resistir millor les que pugui adoptar Occident.

Unes sancions econòmiques que de moment ja han tingut efecte a les borses durant el primer dia d'invasió. Els inversors han vist clar que les sancions econòmiques que estan arribant farien trontollar els subministraments de matèries primeres, com el petroli o el gas, dels quals Rússia és un dels principals productors.

 

El Regne Unit congela actius de bancs russos i veta empreses

El Regne Unit ha anunciat que congela els actius dels principals bancs russos, inclòs el seu segon banc més gran, VBT, de propietat estatal. I legislarà per impedir a les empreses russes accedir a finançament.

Londres també vha vetat l'aerolínia Aeroflot, que tindrà prohibit aterrar a Gran Bretanya, i el conglomerat estatal Rostec com a part del paquet de mesures "més gran i més sever que Rússia hagi vist mai", segons Boris Johnson.

També aprovarà una legislació per prohibir una àmplia gamma d'exportacions d'alta tecnologia a Rússia i crearà una nova cèl·lula a l'Agència Nacional del Crim per controlar l'evasió de sancions i evitar que els oligarques puguin esquivar-les.

El paquet recull un llistat de 100 entitats, filials i persones físiques. El primer ministre ha informat la Cambra dels Comuns que també es limitaran els dipòsits de ciutadans russos en bancs britànics i es restringiran les exportacions.

 

Consens a la Unió Europea

Brussel·les ja ha dit que respondrà amb sancions dures per intentar aïllar econòmicament Rússia. Els 27 han aprovat a la cimera de dijous a la nit congelar els actius de Rússia a la Unió i bloquejar l'accés dels seus bancs als mercats financers europeus.

Tot plegat amb la intenció de fer de Rússia una illa en el sistema financer global i, sobretot, minar fonts de finançament que podria utilitzar en l'escalada militar.

Von der Leyen se centra en l'ofensiva econòmica. Emmanuel Macron, a qui li ha tocat assumir la presidència rotatòria del Consell Europeu en un dels moments més crítics, apunta altres fronts.

Per la seva part, Alemanya ja va suspendre aquest dimarts, abans encara d'iniciar-se l'atac, la llicència al gasoducte rus Nord Stream 2, que connecta Alemanya amb Rússia pel mar Bàltic sense passar per territori ucraïnès i que està pràcticament preparat per entrar en funcionament.

La construcció va acabar el 2021, però seguia pendent de rebre els certificats corresponents per començar a funcionar.

 

La importància de SWIFT

Entre les possibles sancions proposades per Europa n'hi ha una que afectaria el comerç rus i dificultaria que els negocis internacionals de les empreses russes: deixar el país fora del sistema SWIFT.

SWIFT, "Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication", és un sistema de missatgeria segur que facilita els pagaments transfronterers ràpids, per fer que el comerç internacional flueixi sense problemes.

Gestionada per una entitat amb seu a Bèlgica, és la xarxa més utilitzada pels bancs per fer transferències arreu del món. Aquest proveïdor mundial de moviments financers està supervisat pels bancs centrals als Estats Units, Europa i el Japó.

Cada any es transfereixen bilions de dòlars mitjançant el sistema, fundat la dècada dels 70. Al 2020 SWIFT va obtenir uns beneficis de 36 milions d'euros.

Si el sistema exclogués els bancs russos, restringiria l'accés del país als mercats financers a tot el món. Les empreses i particulars russos tindrien més dificultats per pagar les importacions i rebre diners en efectiu per exportar, demanar préstecs o invertir a l'estranger.

Els bancs russos podrien fer servir altres canals per fer pagaments, com ara telèfons, aplicacions de missatgeria o correu electrònic. Això els permetria fer pagaments, però només a través de bancs de països que no hagin imposat sancions.

SWIFT, amb seu a Bèlgica, està subjecte a les normes belgues i de la Unió Europea. Al març de 2012, la Unió Europea va prohibir a SWIFT servir empreses i individus iranians que havien estat sancionats en relació amb el programa nuclear de Teheran.

 

Suïssa no es mulla

Suïssa ha informat que no s'afegeix a les sancions occidentals contra Rússia, però que prendrà "les mesures necessàries per evitar que Moscou l'utilitzi com a base d'elusió". Ja el 2014, després de l'annexió de Crimea, Suïssa no s'havia afegit a les sancions imposades per la Unió Europea contra Rússia.

Sí que, segons ha informat el president suís, Ignazio Cassis, es manté la llista de persones i empreses russes amb les quals els intermedaris financers no estan autoritzats a establir noves relacions comercials. I si aquestes relacions ja existeixen, estan subjectes a autorització.

 

Llatinoamèrica

Alguns països llatinoamericans també han recolzat les sancions econòmiques cap a Rússia. Colòmbia, Argentina, l'Equador i Xile han demanat la retirada ràpida de les tropes russes d'Ucraïna.

El ministeri d'Afers Exteriors argentí en un comunicat ha demanat a Rússia que cessi les accions militars a Ucraïna, mentre que Xile ja ha dit que donarà suport a les sancions aprovades pel Consell de Seguretat de les Nacions Unides.

 

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaVolodímir ZelenskiRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut