El president rus, Vladímir Putin, en el discurs emès aquest dijous anunciant l'atac a Ucraïna (Reuters)

La invasió d'Ucraïna: el guió seguit per Putin que faria temps que està escrit

Mentre qualificava d'"histèria occidental" els avisos que l'exèrcit rus es preparava per a la guerra, ha anat llançant missatges en sentit contrari a la població russa

RedaccióActualitzat

L'atac i la invasió de Rússia a Ucraïna ha arribat aquest dijous després de setmanes en què Vladímir Putin ha dit i repetit que no tenia cap intenció de fer-ho.

Putin i el seu govern han arribat a qualificar d'"histèria occidental" els avisos de països com els Estats Units que l'exèrcit rus s'estava preparant per a l'atac.

El cert és que, en paral·lel a aquests desmentiments, a les suposades crides a la calma i a les afirmacions que el diàleg estava obert, Putin adreçava altres missatges als ciutadans russos en què els preparava per a la guerra.


Un possible guió molt precís

La seqüència dels últims dies fa sospitar fins i tot en un guió molt precís per anar fent passos cap a la invasió que ha arribat el dia després de l'anomenat "Dia del defensor de la pàtria", celebrat aquest dimecres a Rússia.

Segons l'enviat especial de TV3 i Catalunya Ràdio a Rússia, Manel Alías, fins i tot hi ha sospites que el discurs de 28 minuts amb què ha anunciat l'"operació militar especial" a Ucraïna podria haver estat gravat fa dies.

Alías ho ha explicat aquest dijous a primera hora, en directe des de Rostov del Don, molt a prop de la frontera amb Ucraïna:


En el discurs i en els missatges emesos els últims dies, Putin ha reclamat a Ucraïna una rendició total i també que deixi definitivament d'aspirar a entrar a l'OTAN.

Si el govern ucraïnès de Volodímir Zelenski no li fa cas en les pròximes hores o dies, el conflicte pot agafar proporcions insospitades.

De moment, les tropes russes ja han entrat a Ucraïna per moltes bandes, i aquest migdia de dijous ja han atacat com a mínim una dotzena de punts d'arreu del país; en principi, instal·lacions militars:

 

Un cop presa la decisió, les sancions econòmiques a Rússia anunciades pels països occidentals difícilment faran canviar d'opinió Putin, que sembla disposat a assumir-les.

De fet, els últims dies ha explicat a la població russa que, facin el que facin, hi haurà sancions que --assegura-- només són un pretext per treure força a Rússia.

El president rus és sobretot bel·ligerant amb la intenció del govern ucraïnès d'entrar a l'OTAN, i assegura que si això passés Ucraïna intentaria recuperar Crimea, i això portaria a una guerra mundial.

La justificació més directa de la invasió és protegir la població prorussa del Donbass, on hi ha hagut una situació de guerra des del 2014 i on s'han consolidat dues entitats, Donetsk i Lugansk, autoanomenades "repúbliques independents".

Rússia no ha admès mai haver ajudat les milícies prorusses d'aquestes dues regions, que han rebut suport de "voluntaris" amb armament pesat inclòs, com ara tancs.

Putin va començar a preparar el terreny el juliol amb un article llarg sobre Ucraïna penjat a la pàgina web del Kremlin en què fa un repàs històric de 1.000 anys i assegura que aquest país és un invent dels bolxevics seguint els postulats de Lenin:

"L'Ucraïna moderna és totalment producte de l'era soviètica. Sabem i recordem bé que es va conformar en una part important en territoris de la Rússia històrica."

En aquest article, titulat "Sobre la unitat històrica de russos i ucraïnesos", Putin afirma que la revolució de l'Euromaidan del 2014, que va acabar amb els governs prorussos a Ucraïna, va ser instigada pels països occidentals.

 

 

ARXIVAT A:
RússiaUcraïna
Anar al contingut