Madrid

Saviano diu que per a la Camorra ETA és "una banda d'imbècils"

El periodista i escriptor italià, Roberto Saviano, ha afirmat que ETA és considerada "una banda d'imbècils" per la Camorra italiana. Tot i així, Saviano ha dit que això ja li està bé a la màfia, perquè manté distreta l'opinió pública. L'escriptor ha fet aquestes declaracions durant la inauguració d'un curs sobre crim organitzat i terrorisme a Madrid, on ha coincidit amb el secretari d'Estat de Seguretat, Antonio Camacho. Saviano ha demanat una legislació comuna per combatre el crim organitzat.

Actualitzat
Roberto Saviano ha explicat que l'únic episodi que apunta una possible connexió entre ETA i el clan mafiós napolità es va produir l'any 1999. Aleshores, segons va declarar el detingut Rafaelle Spinello, dos membres d'ETA també a la presó, Gracia Morcillo i José Miguel Arrieta, van intentar obtenir armes de la Camorra a canvi de cocaïna i haixix.

L'escriptor italià ha dit que Espanya és per la Camorra napolitana un lloc per fer-hi negocis i refugiar-se, on gairebé no s'han produït episodis de violència. Segons Saviano, un exemple d'això és el fet que els clans italians reconeguin que Espanya és "la porta d'entrada" de la cocaïna a la resta d'Europa.

Saviano afirma que "les màfies s'aprofiten de la crisi"

Roberto Saviano ha insistit que "les màfies s'aprofiten de la crisi", perquè tenen "liquiditat monetària" i això els permet disposar d'un poder adquisitiu "enorme". Segons el periodista italià, les organitzacions mafioses pretenen guanyar "credibilitat" entre els bancs per influir en els fons de crèdit en el futur.

L'autor de "Gomorra" ha demanat una legislació comuna a Europa per combatre el crim organitzat. En aquest sentit, ha dit que la llei espanyola no és tan dura com la italiana, però sí més contundent que la d'altres països de la Unió Europea. Com a exemple d'això ha explicat que el seu llibre té una pàgina menys al Regne Unit, perquè s'hi expliquen les activitats d'un individu resident a les illes que són delictes flagrants a Itàlia però no al Regne Unit.

5.670 detinguts a Espanya el 2008

Durant la inauguració del Curs Superior sobre Crim Organitzat, Blanqueig de Capitals i Finançament del Terrorisme també hi ha intervingut el secretari d'Estat de Seguretat, Antonio Camacho. El secretari ha anunciat que l'any passat es van detenir a Espanya 5.676 persones vinculades amb trames de crim organitzat. En total, la policia i la Guàrdia Civil va fer 1.294 operacions relacionades amb aquests casos.

Camacho ha explicat que des del 2004 s'han detingut més de 23.000 persones per aquests delictes i s'han confiscat més de 4.200 milions d'euros entre comptes bancaris, armes, vehicles i obres d'art.
Anar al contingut