París

Sarkozy prescindeix dels noms més centristes i d'esquerres en el nou executiu, que continua encapçalant Fillon

França ja torna a tenir govern, i continua encapçalat per François Fillon. Nicolas Sarkozy l'ha designat aquest diumenge, només 14 hores després que el seu govern dimitís en bloc. Un formalisme que l'Elisi ha volgut convertir en cop d'efecte per remodelar l'executiu. El nou cartipàs ministerial té pesos pesants de la dreta, com l'exprimer ministre Alain Juppé. En canvi, es descarten polítics de l'òrbita de l'esquerra, com Kouchner, i del centre, com Jean-Louis Borloo. Amb el nou executiu Sarkozy vol deixar enrere els mesos de protestes populars i afrontar amb aires renovats el repte de revalidar la victòria en les eleccions de la primavera del 2012.

Actualitzat
Nicolas Sarkozy ha remodelat el govern però hi ha mantingut com la seva mà dreta François Fillon, el principal repte del qual serà no fer ombra al president i no deixar a l'estacada l'ala centrista de la majoria presidencial. Amb Fillon al capdavant, Nicolas Sarkozy s'assegura el suport de l'ala més dretana del partit.

No hi ha hagut sorpreses, i ministres de l'entorn socialista, presents en l'equip de Sarkozy des de l'inici del seu mandat, han quedat fora del nou equip. És el cas de Bertrand Kouchner, antic militant socialista, que cedeix la cartera d'Exteriors a una veterana del chiraquisme i el gaullisme, Michèle Alliot-Marie. En el seu lloc en el Ministeri de Justícia hi haurà, a partir d'ara, Michel Mercier.

Hi havia el dubte, en canvi, de què passaria amb el centrista i aspirant al càrrec de primer ministre Jean-Louis Borloo. Finalment, deixarà la cartera d'Ecologia i no tindrà presència en el nou executiu. El seu lloc l'ocuparà Nathalie Kosciusko-Morizet.

En l'empresa de comptar amb més pesos pesants de la dreta francesa, Sarkozy recupera l'exprimer ministre Alain Juppé. L'actual alcalde de Bordeus i primer ministre entre el 1995 i el 1997, sota la presidència de Jacques Chirac, ocuparà la cartera de Defensa en el lloc d'Hervé Morin.

Christine Lagarde es manté en la cartera d'Economia, amb els ulls posats a la presidència francesa del G-20, acabada d'estrenar a Seül. També conserven els càrrecs Brice Hortefeux, com a ministre de l'Interior, i François Baroin, que suma la tasca de ser portaveu governamental a la cartera de Pressupost.

El nou ministre de Treball en substitució d'Eric Woerth serà Xavier Betrand. Per la seva banda, Eric Besson, que en l'anterior govern comandava Immigració, cartera que ara deixarà de tenir rang ministerial i passarà a dependre d'Interior, s'ocuparà d'Indústria.

Els ulls posats en les eleccions


Sarkozy vol un govern cohesionat i fort. L'objectiu és deixar enrere les protestes per la reforma de les pensions i centrar-se en una agenda basada en el creixement econòmic, la reducció del dèficit i la seguretat ciutadana.

Falten 18 mesos per a les eleccions presidencials i Sarkozy viu el seu moment més baix de popularitat, però assegura haver entès el missatge dels sectors que li donen suport: prou de moviments estètics cap a l'esquerra i compte amb els cants de sirena de l'extrema dreta.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut