París

Sarkozy insisteix en la necessitat de refundar un capitalisme ara pervertit

En el marc de la crisi econòmica actual, Nicolas Sarkozy assegura que s'han pervertit els principis del capitalisme i que cal refundar-lo. El president francès ho ha dit en la inauguració de la conferència sobre la reforma capitalista que es fa a París, en què participen també l'exprimer ministre britànic Tony Blair i la cancellera Angela Merkel, que, per la seva banda, ha apostat per la creació d'una nova arquitectura institucional per fer front a la crisi financera.

Actualitzat
Tony Blair i Nicolas Sarkozy copresideixen la conferència internacional "Nou món, nou capitalisme" que s'ha inaugurat aquest matí a París i que se centra en la recerca de fórmules per reformar el sistema capitalista tal com està pensat ara. De fet, el president francès, Nicolas Sarkozy, ha insistit precisament en aquest argument. "O refundem el capitalisme o el destruirem", ha dit, i ha afegit que "aquest desafiament és immens, i és un imperatiu polític, econòmic i moral". Per Sarkozy aquesta refundació passa necessàriament per tenir en compte els països emergents.

Per la seva banda, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha posat l'accent en la necessitat de reformar les institucions que hi ha al capdavant del sistema financer i ha proposat la creació d'un consell econòmic internacional similar al Consell de Seguretat de l'ONU. Merkel també s'ha preguntat per què no hi pot haver una carta "per a una economia raonable a llarg termini" com la dels drets humans. "Cap país pot actuar sol" per fer front a la crisi, ha assegurat la cancellera, que també ha admès que com a única solució els països més afectats, també Alemanya, "estan acumulant muntanyes de deutes".

La conferència, en què participen destacades personalitats de la política i l'economia mundial, com el director de l'Organització Mundial del Comerç, Pascal Lamy, i el president del Banc Central Europeu, Jean-Claude Trichet, es tancarà aquest divendres després de tres taules rodones: "Els valors del nou capitalisme", "Mundialització i justícia social?" i "Com es pot regular el capitalisme?".
Anar al contingut