Una dona rep la vacuna de la Covid a Reus (ACN/Eloi Tost)
Una dona rep la vacuna de la Covid a Reus (ACN/Eloi Tost)
Madrid

S'aprova la vacunació per a grups de 12 a 39 anys i s'ajorna la decisió sobre la mascareta

La Comissió de Salut Pública no ha pres cap decisió sobre l'adeu a les mascaretes a l'exterior

Irene Vaqué ReigActualitzat

La Comissió de Salut Pública, on hi ha representats el govern espanyol i les comunitats autònomes, ha aprovat els pròxims grups de vacunació, que van dels 12 als 39 anys.

Els ha dividit en tres franges: de 30 a 39 anys, de 20 a 29 i de 12 a 19. I ha acordat que la vacunació d'aquests grups "es pugui anar solapant, mantenint l'ordre d'edat descendent". És a dir, que tenint en compte la disponibilitat de més vacunes les pròximes setmanes, l'evolució de la pandèmia i l'arribada de l'estiu, es podran solapar els grups "per qüestions organitzatives".

Aquest és el pas previ a que es pugui començar a avisar aquestes persones per vacunar-se o que s'obri l'agenda perquè demanin hora per poder-ho fer. 

En alguns països la vacunació s'ha obert a tota la població de 16 anys en amunt un cop han estat majoritàriament vacunades les persones de més risc. Alguns experts han fet aquest petició i han destacat que a França, Itàlia i Alemanya s'ha fet d'aquesta manera.

El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, va defensar la vacunació sense tenir en compte les franges d'edat, tenint en compte l'arribada de l'estiu i que "la interacció social és més gran entre els joves".

Un home es vacuna al Camp Nou (Europa Press)
Un home es vacuna al Camp Nou (Europa Press / Kike Rincón)

En el cas dels adolescents a partir de 12 anys, la vacunació d'aquest grup d'edat es va aprovar el 31 de maig i aquest dimarts ha indicat que els joves amb grans dependències o condicions de molt alt risc.

El govern espanyol i les autonomies també han considerat "fonamental" insistir en la vacunació de les persones de 40 o més anys que encara no han rebut cap dosi.

L'adeu a la mascareta al carrer haurà d'esperar

Aquesta reunió havia aixecat expectatives sobre si s'aprovaria que es pugui anar sense mascareta a l'exterior. El mateix director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va obrir la porta que fos a partir del juliol o, fins i tot, a finals d'aquest mes de juny.

La Generalitat hi està a favor, i ho ha defensat a la reunió, que ha acabat sense cap acord en aquest sentit. 

De moment, la qüestió es fa esperar. Impera la prudència en ple ascens de la variant delta (coneguda popularment com la variant índia) tot i que les dades epidemiològiques milloren i el procés de vacunació avança a bon ritme.

La decisió sobre el relaxament de l'ús de la mascareta ha d'esperar (EFE / Biel Aliño)

Després de l'arribada de les vacunes, la retirada de la mascareta, encara que sigui només als exteriors, és una de les notícies més esperades.

A Catalunya, la mascareta al carrer és obligatòria des del 9 de juliol de l'any passat encara que es pugui mantenir la distància de seguretat.

 

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19Desescalada
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut