Acte de presentació de la demanda contra Airbnb
Acte de presentació de la demanda contra Airbnb
Barcelona

S'anunciaven a Airbnb sense llicència, els van multar i ara denuncien la plataforma

Actualitzat

Per primer cop, un jutjat ha admès a tràmit una demanda contra Airbnb perquè alguns veïns de Barcelona que llogaven el seu pis a a través d'aquesta plataforma han estat multats per l'Ajuntament. Segons aquests veïns, Airbnb no els van informar de les conseqüències legals d'anunciar-se sense tenir llicència.

Un dels denunciants és Neal Shanahan. Va estrenar-se a la plataforma Airbnb l'estiu de fa dos anys; acabava de reformar el pis i necessitava uns ingressos extres. El va llogar durant 15 dies:

"El vaig llogar 15 o 18 dies quan estava de vacances. No vaig tenir problemes amb els veïns i aquests diners, després els vaig declarar a la renda sense cap problema."

7 mesos després, va rebre una sanció de l'Ajuntament de Barcelona de 30.000 euros, per llogar el pis sense llicència turística.

"Airbnb en cap moment t'ho diu, i tu confies en una gran empresa com si fos el Corte Inglés. Confies que el que t'ofereixen és legal i legítim."

Notícia relacionada: Hisenda obligarà Airbnb a informar de qui són els seus propietaris i quant cobren

Noemí Muñoz, sense feina i amb dificultats per arribar a final de mes, també va llogar el pis, tot i estar-hi de lloguer. La multa li va arribar al propietari, que no li va renovar el contracte. I es queixa que l'Ajuntament l'ha tractat amb la mateixa duresa que a un gran inversor.

"Un ajuntament que va abanderar tot el tema d'anar en contra de les hipoteques abusives d'una forma molt exemplar, ara, aquests casos els ha tractat a tots d'alguna forma absolutament automatitzada i posant al mateix sac als grans tenedors de pisos turístics i les persones particulars que ho hem fet de forma esporàdica i per arribar a final de mes."

Ara, un centenar d'afectats com ells han tirat endavant una demanda col·lectiva contra Airbnb per pràctiques enganyoses contra els consumidors, per induir a la confusió pel fet de llogar la residència habitual sense alertar sobre possibles sancions. Volen que es prohibeixin per llei els anuncis sense llicència.

Notícia relacionada: Ultimàtum de Brussel·les a Airbnb perquè sigui "transparent" en la política de preus

Dylan Tarin és l'advocat d'ACABA, els Afectats pel Conflicte entre Airbnb i l'Ajuntament de Barcelona:

"Volem que això faci que es visibilitzi a altres ciutats d'Espanya on s'està començant a sancionar. És el cas de Mallorca o de València."

La demanda va dirigida de moment només contra Airbnb però no descarten incloure també l'Ajuntament de Barcelona per unes sancions que consideren abusives i indiscriminades.

Notícia relacionada: Barcelona demana a Airbnb que retiri més de mil pisos il·legals en un mes

L'Ajuntament diu, però, que aquestes sancions estan tipificades a la Llei Catalana de Turisme i que en tot cas el desconeixement de la llei no allibera del seu compliment.

Es calcula que l'Ajuntament ha multat un miler de propietaris per anunciar-s'hi.

L'empresa, de moment, no vol fer cap comentari.

 

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut