Cartell d'entrada a la comarca del Lluçanès al terme municipal de Sant Feliu Sasserra

Sant Feliu Sasserra torna al Bages, després de ser només 8 setmanes al Lluçanès

Era l'únic municipi provinent del Bages, i el nou alcalde diu que està "respectant la voluntat del poble", que el 2015 va votar en contra d'entrar a la nova comarca

RedaccióActualitzat

Aquest dijous al vespre, i entre molta tensió, s'ha fet un ple extraordinari a l'Ajuntament de Sant Feliu Sasserra amb un únic punt a l'ordre del dia: sortir del Lluçanès per tornar al Bages.

És la promesa amb què l'alcalde, Joan Ramon Domènech, va guanyar les eleccions municipals, i ara està portant a terme aquest compromís de canviar de comarca.

La decisió arriba només 8 setmanes després de la creació de la comarca del Lluçanès, i la deixarà amb només 8 dels 13 pobles inicials i amb menys de 6.000 habitants.


Comarca creada "d'amagat i per conveniències polítiques"

Segons ha assegurat Domènech, el motiu no és el rebuig al Lluçanès en si, sinó a com considera que s'ha fet el procés, "a correcuita, d'amagat i per conveniències polítiques":

"Si al 2026 s'han cardat l'hòstia, què farem llavors? Sortirem? No, fem-ho diferent, comencem de zero i anem fent. A partir d'aquí, que la gent decideixi què vol ser."

La proposta ha guanyat amb el suport dels 4 regidors de la candidatura ARA Fem Sant Feliu, que encapçala Domènech, enfront dels 3 d'ERC que hi han votat en contra.

El municipi de Sant Feliu Sasserra només haurà estat 8 setmanes dins de la nova comarca del Lluçanès (ACN)

Candidatura creada per sortir de la comarca

ARA Fem Sant Feliu és una candidatura que es va crear en només 3 setmanes sota el paraigua del PDeCAT i que ha posat fi a 24 anys de majoria absoluta i govern d'ERC al poble.

La cap de llista d'ERC, Marisa Terra, considera que la decisió és "una irresponsabilitat" i "un error històric", perquè diu que sortir-ne és fàcil, però tornar-hi a entrar serà molt més difícil:

"Si haguéssim vist que la comarca era un desastre, ja hauríem sortit directament."

Terra qualifica de "contradicció espectacular" que la majoria municipal hagi decidit també mantenir-se dins del Consorci del Lluçanès.

L'acord de creació de la comarca atorgava a Sant Feliu Sasserra el dret d'entrar a la comarca i, depenent de com anés, decidir quedar-s'hi o marxar-ne fins al març del 2026.

La Generalitat havia marcat un procés de creació i articulació de la comarca de 4 anys, però la nova majoria ha decidit no esperar i marxar-ne immediatament.

Rètol de la nova comarca del Lluçanès, al municipi d'Olost a finals de maig (ACN)

El municipi va votar "no" a la nova comarca el 2015

Amb una població d'uns 600 habitants, Sant Feliu Sasserra era l'únic municipi provinent del Bages, i també l'únic que quedava en el qual va guanyar el "no" en la consulta que es va fer el 2015.

Precisament Domènech ha basat la decisió d'ara en l'argument que el que està fent és "respectar la voluntat del poble".

Els altres quatre que llavors van votar que no, Merlès, al Berguedà, i Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès i Sant Agustí de Lluçanès, a Osona, ja van decidir no incorporar-se a la nova comarca.

La comarca quedarà integrada pels municipis d'Alpens, Lluçà, Olost, Oristà, Perafita, Sant Martí d'Albars, Sobremunt i Prats de Lluçanès, on se situarà la capital.

Es dona la circumstància que Sant Feliu Sasserra havia estat la capital de la sotsvegueria del Lluçanès, que va existir fins a principis del segle XVIII.

Façana de l'Ajuntament de Sant Feliu Sasserra, amb una placa que recorda la capitalitat de la sotsvegueria del Lluçanès (ACN)

 

Anar al contingut