Salvador Illa en la roda de premsa posterior al consell interterritorial de salut
Salvador Illa en la roda de premsa posterior al consell interterritorial de salut

Illa i les autonomies mantenen el pla de Nadal, però obren la porta a més restriccions

El consell interterritorial de salut recomana "per unanimitat" desaconsellar els tests d'autodiagnòstic de la Covid i demana als professionals sanitaris que no els prescriguin

RedaccióActualitzat

El Ministeri de Sanitat permetrà que les comunitats autònomes augmentin les restriccions per Nadal si ho veuen necessari. En funció de l'evolució epidemiològica, les comunitats podran aplicar mesures i criteris més restrictius que el pla de Nadal que es va acordar el 2 de desembre. És un dels acords de la reunió del consell interterritorial.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha dit que es mantindrà el pla de Nadal, però "aquells que per raó de la seva situació epidemiològica hagin de ser encara més estrictes del que ja ho era el pla, ho podran ser". El ministre ha constatat que hi ha un augment de casos de Covid-19 que s'ha de contenir:

"Es manté el pla de Nadal, però aquells que hagin de ser encara més estrictes poden ser-ho".

Els governs autonòmics tindrien així autorització per restringir l'entrada i la sortida dels seus territoris, reduir el nombre màxim de persones que es podran trobar en les reunions familiars o socials de les festes de Nadal i també avançar l'horari del toc que queda (que es va fixar a dos quarts de dues de la matinada les nits de Nadal i de Cap d'Any, i a les onze la nit de Reis).

El pla de Nadal es va fer sobre la base d'una situació epidemiològica amb una tendència descendent. Una tendència a la baixa que els últims dies s'ha alentit o, fins i tot, puja en algunes comunitats.

A la reunió del consell interterritorial de salut s'ha posat atenció en la necessitat d'escalar les mesures de control de manera ràpida. L'avaluació del risc de transmissió del coronavirus s'ha de dur a terme en l'àmbit de cada comunitat i adaptar les mesures a la situació epidemiològica de cada territori.

 


Desaconsellen els tests d'autodiagnòstic de la Covid

El consell interterritorial de salut, per unanimitat, desaconsella fer servir tests d'autodiagnòstic de la Covid-19 com a mesura de prevenció abans de les trobades familiars i socials de Nadal. Segons el ministre Illa, "aquests tests no són adequats" i recomana als professionals sanitaris que no els prescriguin:

"Es recomana la no prescrició d'aquests tests, que poden portar a engany. La Covid és una malaltia de declaració obligatòria, no apta per ser autodiagnosticada. I si una persona té símptomes o ha estat en contacte amb un positiu, el que ha de fer és informar la xarxa sanitària pública".

Illa ha estat taxatiu i ha dit que l'opció de fer-se un test d'autodiagnòstic abans d'una reunió familiar per Nadal és "autoenganyar-se":

"Qui pensi que per fer-se una prova d'autodiagnòstic de la Covid podrà passar el Nadal més tranquil, s'enganya. El que s'ha de fer per Nadal és no moure's i quedar-se a casa".


 

Reunió del Consell Interterritorial de Salut
Reunió del consell interterritorial de salut (La Moncloa)

Sánchez no dubtarà a "endurir el pla de Nadal"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha admès aquest dimecres al Congrés que està havent-hi un "preocupant augment del nombre de contagis" del coronavirus i ha avisat que no dubtarà, si cal, a "endurir el pla de Nadal". Sánchez ha demanat un últim esforç per evitar que tornin a augmentar els contagis i ha dit que "depèn de nosaltres que no hi hagi una tercera onada" de Covid a Espanya.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Toc de quedaNadal
Anar al contingut