Pedro Sánchez, aquest matí, al Senat (EFE)
Pedro Sánchez, aquest matí, al Senat (EFE)
Madrid

Sánchez, sobre el 21D: "És una prova de respecte i per enfortir l'Espanya autonòmica"

El president espanyol diu al Senat que el PP i Cs volen "derruir" l'Espanya autonòmica per tornar al "centralisme predemocràtic"

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez ha afirmat aquest matí que la reunió del Consell de Ministres de divendres a Barcelona demostra "l'apreci i el respecte" cap a Catalunya per part del govern espanyol. Sánchez ho ha dit al Senat, on ha insistit en la necessitat de dialogar, sempre dins de la Constitució.

El president espanyol emmarca la reunió del seu executiu del 21D dins la normalitat institucional i el compara amb el que es va fer a Sevilla.

"És una prova del nostre apreci, del nostre respecte al poble andalús i al poble català. Com a prova del nostre respecte i del nostre compromís per enfortir l'Espanya autonòmica"

 

Pedro Sánchez durant la seva intervenció al Senat (EFE)

 

I ha remarcat que la solució a la crisi política a Catalunya passa pel respecte a la Carta Magna.

"S'ha apel·lat moltes vegades a la democràcia, però cal recordar, i aquesta és la posició del govern, que la democràcia no és només votar cada quatre anys, la democràcia és també conviure tots els dies de l'any. La democràcia és, en conseqüència, diàleg i llei. Diàleg sempre, Constitució també"

Durant la seva intervenció a la cambra alta, Sánchez ha carregat contra el PP i Ciutadans. Els ha acusat de pretendre "derruir" l'Espanya autonòmica per tornar a un "centralisme predemocràtic"

 

Els governs català i espanyol exploren una cimera per dijous o divendres

Mentrestant, els governs espanyol i català exploren la possibilitat d'una cimera encapçalada pels presidents Quim Torra i Pedro Sánchez dijous o divendres a Barcelona.

Fonts de la Presidència de la Generalitat han explicat que el vicepresident, Pere Aragonès, i la consellera de Presidència, Elsa Artadi, es van reunir aquest dilluns a Barcelona amb la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, per preparar el format de la reunió. La Generalitat els va deixar clar que no volen que sigui una reunió protocol·lària i que només serveixi per fer-se una fotografia. El govern vol que tingui contingut i que no es defugi parlar de la situació política.

En tot cas, la part catalana ha posat una proposta sobre la taula perquè es trobin delegacions dels dos governs, amb ministres i consellers, i ara s'espera una resposta de la Moncloa. Les mateixes fonts pràcticament descarten que el format de la cimera es limiti a una reunió entre els dos presidents. Si s'acaba fent la trobada entre els dos governs, caldrà concretar si serà dijous o divendres. Es planteja un escenari alternatiu al Palau de la Generalitat.

 

Reunió sobre el 21D entre Carmen Calvo, Elsa Artadi i Pere Aragonès (EFE)

 

Fonts del govern espanyol no descarten reunions entre consellers i ministres

Des del govern espanyol, Carmen Calvo ha dit a la SER que creu que aquesta setmana hi haurà una reunió entre els dos presidents, després dels contactes que va tenir aquest dilluns a Barcelona amb Aragonès i Artadi.

"S'hauria de fer per raons de lleialtat, per cortesia institucional entre el govern d'Espanya i aquest govern autonòmic. Jo treballo perquè sigui possible i crec que es farà"

La vicepresidenta ha volgut deixar clar que la reunió no serà de govern a govern perquè "no té sentit".

Tot i això, fonts del govern espanyol apunten que no veurien malament que hi hagués contactes bilaterals entre determinats consellers i ministres.

En qualsevol cas, l'executiu de Sánchez pretén donar rellevància al Consell de Ministres de divendres, que inclourà la "pujada salarial dels funcionaris del 2,25%" per l'any que ve.

 

ARXIVAT A:
21DPedro SánchezQuim TorraPSOEProcés català
Anar al contingut