Sánchez perfila un executiu més polític i amb menys carteres
Pedro Sánchez i Yolanda Díaz han exhibit sintonia i ara hauran d'acabar de tancar un nou govern

Sánchez perfila un executiu més polític i amb menys carteres

El nou executiu encara s'ha de configurar, però sembla clar que el PSC conservarà dues carteres i que Sumar espera mantenir les seves cinc

Eva PelegríActualitzat

Passada la pantalla més complicada, la de lligar els 179 vots que li permetran seguir a la Moncloa, Pedro Sánchez ha posat fil a l'agulla per confeccionar el seu nou executiu. Sánchez perfila, juntament amb Yolanda Díaz, un gabinet amb un caràcter més polític per encarar una legislatura complicada i que podria tenir menys ministeris.

Amb tota probabilitat, Sánchez anunciarà el nou govern aquest cap de setmana, dilluns a tot estirar, i d'aquesta manera podria celebrar el primer consell de ministres de la legislatura dimarts, com és habitual.

Sumar confia mantenir les cinc carteres. Yolanda Díaz seguirà com a vicepresidenta i probablement també com a ministra de Treball.

Amb tota probabilitat, formarà part del nou govern Mónica García, ara cap de l'oposició d'Ayuso, que podria assumir el ministeri de Sanitat.

Ernest Urtasun, dels Comuns i estret col·laborador de Díaz, es perfila com el futur ministre de Cultura.

El portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, sona amb insistència com a ministre
El portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, sona amb insistència com a ministre (Sumar)

També sona Sira Rego, fins ara eurodiputada i portaveu d'Esquerra Unida, com a ministra d'Infància i Joventut, o Nacho Álvarez, el negociador de Sumar amb el PSOE i actual secretari d'estat de Drets Socials.

El PSC conservarà els dos ministeris

On hi ha més hermetisme és en la part socialista. El que sembla segur és que el PSC conservarà els dos ministeris.

Entre els noms que surten a les travesses, la regidora a l'Ajuntament de Barcelona, número 2 de Collboni i exdelegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, que podria ser la nova titular de Justícia, i l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlón.

Maria Eugènia Gay amb l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni
Maria Eugènia Gay amb l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni (ACN/Sílvia Jardí)


Els que es queden i els que marxen

Entre els que segur que continuen a banda de Yolanda Díaz, María Jesús Montero, que seguirà a Hisenda, i Félix Bolaños. Sánchez els necessita, almenys en l'arrencada, per desenvolupar els pactes amb ERC i Junts.

També té assegurada la cartera de Transició Ecològica Teresa Ribera, que conservaria la vicepresidència.

María Jesús Montero i Fernando Grande Marlaska, dos candidats a mantenir-se i sortir del govern
María Jesús Montero i Fernando Grande Marlaska, dos candidats a mantenir-se i sortir del govern (EFE/ Juan Carlos Hidalgo)

En canvi, Pilar Llop sortiria de l'executiu esquitxada per la llei del "Només sí és sí". El fins ara ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, amb un desgast per crisis com el salt a la tanca de Melilla, també apareix en les travesses.

També podria tenir un peu fora la catalana Raquel Sánchez, fins ara al capdavant del ministeri de Transports.

És un interrogant què passarà a la vicepresidenta econòmica Nadia Calviño, que hauria de deixar el govern de Sánchez si és escollida presidenta del Banc Europeu d'Inversions. Calviño és candidata a aquest càrrec que es renova el gener del 2024.

Sánchez també podria comptar per al nou executiu amb persones del seu nucli dur com l'exportaveu parlamentari del PSOE Antonio Hernando, que s'apunta com a ministre d'Interior.

Pedro Sánchez podria incloure algun dels seus barons, com ja va fer amb Francina Armengol per presidir el Congrés, com l'expresident valencià, Ximo Puig.

Les que ja s'han acomiadat a la cambra baixa són la fins ara ministra d'Igualtat, Irene Montero, i Ione Belarra, de Podem.

ARXIVAT A:
InvestiduraPedro Sánchez
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut