Pedro Sánchez ha anunciat els canvis del seu govern des de La Moncloa (EFE/Moncloa/Borja Puig de la Bellacasa)

Sánchez nomena Carlos Cuerpo ministre d'Economia, i María Jesús Montero, vicepresidenta primera

José Luis Escrivá veu reforçat el seu ministeri amb la incorporació de la Secretaria d'Estat de Funció Pública

RedaccióActualitzat

L'extremeny Carlos Cuerpo, fins ara secretari general del Tresor, és el nou ministre d'Economia. 

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, passa a ser la nova vicepresidenta primera del govern espanyol en substitució de Nadia Calviño, que a partir de dilluns assumeix la presidència del Banc Europeu d'Inversions (BEI).

Carlos Cuerpo, nou ministre d'Economia (EFE/Kiko Huesca)

D'aquesta manera, la fins ara vicepresidenta quarta, estreta col·laboradora de Pedro Sánchez des que va arribar a La Moncloa, passa a ser la número dos del govern espanyol.

Sánchez ha volgut remarcar "la feina intensa i brillant" de Montero al capdavant del Ministeri d'Hisenda des del juny de 2018, que ha fet possible, ha dit, "els nostres èxits econòmics" i un "reforç de l'estat de benestar compatible amb les polítiques de consolidació fiscal".

Pedro Sánchez i María Jesús Montero al passadís del Congrés dels Diputats (Europa Press/Alberto Ortega)

També ha explicat que amb el pas de Montero a la vicepresidència primera desapareix la vicepresidència quarta, i ha volgut destacar que "tres dones ocuparan les tres vicepresidències del govern".

El president del govern espanyol ha comparegut aquest divendres al matí per donar els detalls dels canvis al govern, que també passen per reforçar el ministeri dirigit per José Luis Escrivà, que assumeix la Secretaria d'Estat de Funció Pública.

Sánchez ha resumit en dues paraules les qualitats de Calviño: "solvència i honestedat", les mateixes, ha dit, que defineixen Cuerpo.

Del nou ministre d'Economia ha destacat que té una "trajectòria exemplar" a l'administració pública, de la qual ha dit que és un gran coneixedor. També l'ha definit com un "europeista convençut" que "segur que donarà continuïtat a la feina excepcional feta per Nadia Calviño".


Escrivá queda reforçat

Les travesses sobre qui substituiria Calviño al capdavant de la cartera d'Economia van apuntar en un primer moment a José Luís Escrivá, que la legislatura passada va ocupar la cartera de Seguretat Social, Inclusió i Migracions, i que ara ocupa la cartera de Transformació Digital, unes competències que també eren de Calviño.

José Luis Escrivá (Europa Press/Alejandro Martínez Vélez)

Amb els canvis anunciats aquest matí per Sánchez, Escrivá, de fet, veu augmentades les seves competències, perquè el Ministeri per a la Transformació Digital, que ell dirigeix, assumeix la Secretaria d'Estat de Funció Pública, que fins ara depenia del Ministeri d'Hisenda.  

Cuerpo era un dels noms que sonava amb força per substituir Calviño, al costat de l'economista Ángel Ubide i del secretari d'Estat d'Economia, Gonzalo García Andrés. Altres noms eren David Vegara i Manuel Campa, president de l'Autoritat Bancària Europea.

Tots ells responen al perfil que busca Sánchez, tècnic i coneixedor dels mercats financers i molt ben connectat amb Europa.


PP: el vicepresident primer és Puigdemont

El PP no ha trigat a reaccionar a la remodelació anunciada per Sánchez. El partit conservador, presidit per Alberto Núñez Feijóo, parla d'un "govern de trinxera" que està "més preocupat per anar al xoc amb el PP que per dignificar la gestió pública".

L'argument dels conservadors és que la nova número dos del govern també ho és del PSOE, de la mateixa manera que la portaveu al Congrés, Pilar Alegría, també ho és del partit.

A més, han ironitzat sobre el nou càrrec de Montero dient que és "simbòlic", perquè "el vertader vicepresident primer" és Carles Puigdemont.

El PP també ha retret a Sánchez que no hagi aprofitat els canvis per reduir el govern espanyol. 


Calviño, primera dona a presidir el BEI

Calviño presidirà el Banc Europeu d'Inversions (BEI) a partir de l'1 de gener. Es tracta del principal banc públic de la Unió Europea; els seus accionistes són els 27 estats membres.

L'organisme és el braç financer d'Europa i concedeix préstecs a governs i empreses que segueixin els objectius europeus per ajudar en el desenvolupament de regions i modernitzar sectors.

Nadia Calviño (Europa Press/Ricardo Rubio)

A partir d'ara, a més, també tindrà un paper rellevant en tota la transició verda i l'adaptació als canvis tecnològics i digitals que hauran d'afrontar les empreses.

Calviño pren el relleu a l'alemany Werner Hoyer al capdavant de la institució, i es converteix en la primera dona que presideix l'entitat.

ARXIVAT A:
Pedro SánchezGovern espanyolCrisi de govern
Anar al contingut