Pedro Sánchez ha iniciat una ronda de contactes per a la investidura (Eduardo Parra/Europa Press)

Feijóo demana eleccions perquè els espanyols puguin "decidir amb llibertat" sobre l'amnistia

El socialista no ha demanat els vots del PP a la investidura, però reclama al popular que desencalli la renovació del Consell General del Poder Judicial

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol en funcions i el líder del PP s'han reunit aquesta tarda al Congrés dels Diputats, en el marc de la ronda de contactes de Pedro Sánchez per aconseguir els suports necessaris en la seva investidura.

Més enllà de la fotografia conjunta, ningú esperava que els líders del PSOE i del PP poguessin arribar a cap mena d'acord.

"Entre desigualtat i noves eleccions, el més honest són noves eleccions" el 14 de gener, ha apuntat el president del PP durant la roda de premsa posterior a la trobada, en què ha instat el candidat socialista a "dir la veritat" i anar a eleccions amb un programa electoral que reculli el seu posicionament sobre l'amnistia i l'autodeterminació.

En aquest sentit, ha assenyalat que, durant la campanya, Sánchez es mostrava obertament contrari a l'amnistia, una proposta que no apareixia "ni tan sols en el programa de Sumar":

"Si està tan segur que la justícia a Espanya ha de ser desigual en funció de la ideologia de qui delinqueixi [...] i si està tan segur que la manera de millorar la convivència és que els espanyols ens reconeguem a nosaltres mateixos com un estat opressor, l'única solució és consultar els espanyols en unes eleccions."

Alberto Núñez Feijóo, que diu que ha anat a la reunió per "recopilar informació", ha assegurat que el "silenci" de Pedro Sánchez s'ha convertit ara en "eufemismes, i coneixent els antecedents, n'hi ha per preocupar-se".

Feijóo ha valorat la trobada en una roda de premsa (Alejandro Martínez Vélez/Europa Press)

Així mateix, ha explicat que ha vist Pedro Sánchez "convençut" que continuarà sent president, i per això el candidat popular creu que les negociacions entre el PSOE i l'independentisme "van bé".
 

El PSOE li demana contenció

Pedro Sánchez no ha demanat el vot dels populars a la investidura, però sí que li ha demanat a Feijóo "contenció en l'intent desesperat d'agitar el carrer" i "prudència en les seves actuacions i respecte al procés d'investidura encarregat pel rei", segons fonts del PSOE.

El portaveu socialista al Congrés, Patxi López, ha assegurat en roda de premsa que Feijóo fa "com el nen que s'emporta la pilota si no guanya", a l'hora de reclamar eleccions. A més, López s'ha mostrat preocupat pels últims moviments del PP:

"Tant el míting del PP com la manifestació d'ahir tenen un objectiu: anar contra Pedro Sánchez i el govern que podem posar en marxa, i ho fan agitant el carrer i buscant l'enfrontament i la crispació. No són manifestacions en defensa de res, sinó en contra de qui assenyalen com a l'enemic, i això, en política, és molt preocupant."

Durant la reunió, Sánchez ha insistit que cal aixecar el bloqueig que fa cinc anys que s'allarga per a la renovació del Consell General del Poder Judicial.

Per contra, Feijóo ja havia avançat a "El matí de Catalunya Ràdio" que no pensava parlar d'aquesta qüestió, perquè entenia que el motiu de la trobada era la investidura del candidat socialista, que encara no té data.

La trobada entre Sánchez i Feijóo s'ha celebrat al Congrés (EFE/Juan Carlos Hidalgo)

Ronda de contactes de Sánchez

Felip VI va encarregar dimarts de la setmana passada a Pedro Sánchez que intenti formar govern, un cop superada la investidura fallida del candidat del PP.

Un cop rebut l'encàrrec, Pedro Sánchez va posar en marxa una ronda de consultes que va començar dimecres amb Yolanda Díaz, cap de files de Sumar i sòcia prioritària per intentar reeditar el govern progressista.

Sánchez també es reunirà aquesta setmana amb la resta de partits parlamentaris, excepte l'extrema dreta de Vox.

Pretén reunir-se amb els portaveus dels grups --amb els caps de llista, en els casos de PP i Sumar--, i s'estalvia així haver de resoldre els dubtes sobre una possible fotografia conjunta amb Carles Puigdemont.

El candidat socialista es reunirà aquest dimarts amb el BNG, el PNB i representants del tercer sector, mentre que dimecres es reunirà amb representants del sector cultural, Coalició Canària, ERC i la CEOE. Divendres serà el torn de Bildu i Junts.

Per ara, Sánchez no té garantits els vots necessaris per continuar a La Moncloa, però ha fet els primers passos per aplanar el camí de l'amnistia que reclamen les formacions independentistes com a condició irrenunciable.

ARXIVAT A:
PPInvestiduraPSOEPedro SánchezAlberto Núñez FeijóoEleccions Generals 2023 - 23J
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut