Sánchez demana "coratge i fets" a la COP25 sense tenir llei de crisi climàtica pròpia
António Guterres i Pedro Sánchez se saluden a la COP25 (Reuters)

Sánchez demana "coratge i fets" a la COP25 sense tenir llei de crisi climàtica pròpia

La necessitat imperiosa d'actuar marca els discursos a la sessió inaugural de la conferència sobre Canvi Climàtic a Madrid

Xavier DuranActualitzat

Pedro Sánchez, president del govern espanyol, ha expressat l'esperança que la COP25 signifiqui "un abans i un després" i que acabi amb renovada ambició i amb compromisos reals amb l'acció.

"Avui només un grapat de fanàtics neguen l'evidència", ha afirmat després de recordar que durant anys hi ha hagut molts escèptics sobre la realitat de l'escalfament global.

Sánchez ha demanat coratge, determinació i "sobretot fets". Ha manifestat que cal anar més lluny i fer les coses més de pressa.

També ha insistit molt en la idea de justícia i que ningú no quedi enrere, "perquè la derrota d'un és la derrota de tots".

Ha destacat el paper que ha de tenir Europa, que "va liderar la revolució industrial i el capitalisme fòssil i ara ha de liderar la descarbonització".

Ha demanat un nou contracte social global i fer de la política "un multiplicador ètic per sumar voluntats, per vèncer convencent". I ha acabat amb aquestes frases:

"La humanitat ha arribat a un punt en què apostar per la seva supervivència equival a lluitar per un món més just. Aquest és el nostre desafiament perquè les generacions del demà, quan mirin enrere, puguin dir que en aquesta hora crucial la humanitat va estar a l'alçada".


Sense llei de canvi climàtic

Les paraules de Sánchez contrasten amb el fet que Espanya no tingui encara una llei de canvi climàtic. El govern socialista va presentar al febrer l'avantprojecte i es va comprometre a enviar la llei al Congrés de Diputats abans d'acabar l'any.

Pel què fa a la llei catalana de canvi climàtic, al juny el Tribunal Constitucional va tombar-ne 15 articles. El govern del Partit Popular havia presentat el recurs al TC poc després de l'aplicació de l'article 155.

Lee i Guterres demanen una acció urgent

A la sessió ha intervingut en primer lloc Houseng Lee, president de l'IPCC (Panel Inernacional del Canvi Climàtic), qui ha recordat les dades concloents de la comunitat científica: pic d'emissions i de concentració de diòxid de carboni i uns efectes molt més greus del que s'havia previst. I ha cridat a una acció urgent per mitigar-ne els efectes i adaptar-nos-hi.

"No hi ha temps ni raons per demorar-nos", ha dit António Guterres, secretari general de l'ONU, en la sessió inaugural de la COP25 (Conferència de les Parts sobre la crisi climàtica) que ha començat aquest dilluns a Madrid.

El dirigent ha afirmat que els grans emissors han de fer més esforços i anar més lluny i que haurien de presentar plans per ser neutres en carboni el 2050. 

Guterres ha afegit que "tenim les eines, tenim la ciència, tenim els recursos". I que ara cal "la voluntat política per fer allò que la gent ens demana". I ha acabat amb aquesta afirmació:

"Fer menys seria una traïció a tota la gran família humana i a les generacions que vindran."

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut