Pla mitjà de la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, intervenint davant la premsa el 19 de juliol del 2021. (Horitzontal)
Pla mitjà de la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, intervenint davant la premsa el 19 de juliol del 2021. (Horitzontal)

Sánchez anuncia la licitació de l'estació intermodal de mercaderies de la Llagosta per 80 MEUR

ACN Sant Feliu de Llobregat.-La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha anunciat aquest dilluns la licitació imminent de les obres per construir l'estació intermodal de mercaderies de la Llagosta (Vallès Oriental). Segons Sánchez, l'adjudicació es farà aquest 2021 com a mostra que el Ministeri "està decidit a potenciar la quota de transport ferroviari de mercaderies com a eix vertebrador de les cadenes logístiques". La previsió és connectar la terminal a l'ample estàndard del Corredor del Mediterrani. La ministra ha fet aquest anunci, sense més concreció, durant una visita a les obres de soterrament de les vies del tren de Sant Feliu de Llobregat. Aquesta actuació va començar a finals de juny i s'allargarà fins a mitjans del 2025.

Sánchez s'ha congratulat de les inversions de l'estat espanyol a Catalunya, tant en l'àmbit de Rodalies i trens regionals, com en les mercaderies. Sobre aquesta última qüestió, ha celebrat la propera licitació de les obres de la Llagosta així com l'adjudicació d'un estudi per cercar "alternatives funcionals" que minimitzin l'impacte dels trens de mercaderies al Camp de Tarragona -se'n preveu un increment de trànsit amb la construcció del tercer fil-. Pel que fa a la mobilitat ciutadana, ha posat de relleu la segona fase de l'accés a la T1 de l'aeroport del Prat, el projecte per soterrar les vies a l'Hospitalet, la nova estació de Sant Andreu Comptal o les obres per soterrar les vies del tren a Sant Feliu de Llobregat. En una visita a aquesta última actuació, Sánchez ha recordat que es tracta d'unes obres reclamades pel municipi des de fa més de 40 anys i ha subratllat que està prevista una inversió de més de 100 MEUR en tot el conjunt -soterrament, nova estació i obres complementàries-."El compromís del govern espanyol amb Catalunya és molt gran", ha asseverat la ministra, que ha recordat que els darrers tres anys des de Mobilitat, Transport i Agenda Urbana s'han executat més de 2.000 MEUR en inversions i s'han licitat 2.000 milions més en contractes. Al mateix temps, ha destacat els 13.000 milions del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència destinats a la mobilitat. Per executar aquests diners, ha avançat que les properes setmanes l'executiu espanyol aprovarà l'ordre per a què els ajuntaments puguin demanar subvencions per desplegar zones de baixes emissions i de transport urbà i metropolità. Per a aquest 2021, en concret, hi ha previstos 1.000 milions.Sant Feliu celebra el soterramentAl seu torn, l'alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat, Lídia Múñoz, ha aplaudit el desenvolupament de les obres per soterrar les vies del tren. L'actuació, iniciada el 22 de juny amb un acte institucional, afecta un tram de més de 2,9 quilòmetres dels termes municipals de Sant Feliu i Sant Joan Despí, dels quals 1,9 aniran soterrats. Muñoz ha destacat que el soterrament permetrà suprimir el pas a nivell que ha provocat desenes de morts accidentals fins ara, alhora que es millorarà la freqüència de pas dels trens de Rodalies, tant de la R1 com de la R4. L'alcaldessa ha remarcat de nou la importància que tindrà l'actuació per "cohesionar" el municipi urbanísticament i socialment, i ha assenyalat el novembre com a mes en què se celebrarà la consulta ciutadana per preguntar als veïns sobre el futur dels nous 160.000 m2 que guanyarà la ciutat.

Anar al contingut