Fracassa la negociació al més alt nivell entre Rússia i Ucraïna per a un alto el foc de 24 h

Dmitró Kuleba i Serguei Lavrov s'han reunit primer per separat amb el ministre d'Exteriors turc i, després, s'han assegut cara a cara a la mateixa taula

Oriol Llach EstrellaActualitzat

Aquest dijous podia haver estat un dels dies marcats en el decurs de la invasió russa d'Ucraïna perquè s'han mantingut converses entre el ministre d'Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, i el seu homòleg rus, Serguei Lavrov.

Es tracta de la reunió de més alt nivell des que va esclatar el conflicte ara fa quinze dies. Aquestes converses, però, només han servit per constatar que Rússia i Ucraïna estan molt lluny d'apropar les seves posicions. Les bombes seguiran caient sobre Ucraïna.

Després de la reunió, el primer a comparèixer davant dels mitjans de comunicació ha estat el ministre d'Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba.

"Ha estat una conversa fàcil i difícil alhora. Fàcil perquè Lavrov ha mantingut la seva retòrica habitual i difícil perquè he fet tot el que estava a les meves mans per parlar."

Kuleba ha destacat que d'entre tots els fronts que l'exèrcit rus ha obert arreu del territori, Mariúpol és el lloc més urgent on fa falta que s'asseguri l'alto el foc.

"Lavrov no s'ha compromès a respectar el corredor humanitari de Mariúpol i és on es viu la situació més complicada. Tenim dues tasques per fer, organitzar un corredor humanitari efectiu a Mariúpol i hem d'aconseguir una treva de 24 hores."

En qualsevol cas, malgrat els desacords, el ministre d'Exteriors ucraïnès s'ha mostrat obert a futures trobades d'aquest nivell:

"No s'ha pogut avançar en l'alto el foc però estic preparat per a més trobades amb aquest format. Farem tot el possible per aturar la guerra però les exigències de Lavrov són la rendició i Ucraïna no es rendirà"

 

Serguei Lavrov, per la seva banda, ha mantingut el discurs contra el suport d'Occident a Ucraïna a la roda de premsa posterior a la reunió:

"El que està fent Occident és perillós. Estan traslladant riscos per molts anys al territori ucraïnès. Estan proveint Ucraïna d'armes mortíferes."

Sobre l'inici de les hostilitats, Lavrov manté que Moscou tenia constància dels plans de Kíiv d'envair el Donbass:

"Ucraïna tenia previst atacar les regions rebels separatistes prorusses. Les nostres operacions militars estan avançant segons els plans."

El desacord entre Rússia i Ucraïna en aquesta trobada ha arribat fins i tot en la qüestió d'emplaçar-se a futures trobades. En paraules del mateix Lavrov no veu que serveixin per a res i assegura que Rússia no volia arribar a l'extrem d'envair el país:

"Sembla que Ucraïna vol fer reunions per fer reunions. Fins al final, nosaltres sempre hem volgut resoldre la situació d'Ucraïna per la via diplomàtica. La reunió d'avui confirma que no hi ha via alternativa a les converses de Bielorússia"

Sobre una trobada Zelenski-Putin, el responsable d'exteriors rus, no ha descartat la predisposició del president rus si aquesta reunió "pot donar un valor afegit i serveix per fixar acords concrets"

Pel que fa a les sancions d'occident, Sergei Lavrov, ha tret ferro a l'impacte que estan tenint sobre l'economia russa.

"Tenim mercat suficient per a la nostra energia i sempre el tindrem. Occident està fent servir Ucraïna per minar la nostra economia però no ho aconseguirà. Mai més dependrem d'occident"

 

 

Fracàs en les rondes de negociacions prèvies

En aquest temps ja s'han celebrat tres rondes de negociacions entre delegacions dels dos països, sense que hagin obtingut més resultats que l'acord per obrir corredors humanitaris per facilitar l'evacuació de civils de les ciutats ucraïneses més afectades pels bombardejos de l'exèrcit rus.

Tot i així, aquests acords han quedat en paper mullat en diversos punts, com Mariúpol, perquè no s'ha respectat l'alto el foc. Aquest dimecres un atac amb bombes a un hospital infantil ha provocat tres morts, entre els quals una nena. Des que va començar el setge a la ciutat, fa nou dies, ja hi han mort unes 1.200 persones, segons l'alcalde de la localitat.

La taula de negociació amb les delegacions d'Ucraïna i Rússia cara a cara (Reuter/Sergei Kholodilin/BelTA)



Les condicions de Rússia i les d'Ucraïna

A sobre de la taula, tots dos països posen les seves condicions per aturar les hostilitats. Rússia, que va emprendre la iniciativa en l'inici del conflicte, n'exigeix tres. En primer lloc, la desmilitarització d'Ucraïna amb les pertinents reformes constitucionals que permetin el desmantellament del seu exèrcit.

Rússia també exigeix que Ucraïna no s'associï amb cap bloc internacional per tal de mantenir la seva neutralitat. És a dir que no entri a la Unió Europea i, encara menys, a l'OTAN, fet que en paraules del portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, suposaria una amenaça per a la sobirania de Rússia i la seva seguretat.

Per últim, Moscou exigeix que Kíiv accepti que Crimea és territori rus i reconegui la independència de les autoproclamades repúbliques de Lugansk i Donetsk.

Ucraïna, per la seva banda, esgrimeix unes condicions amb efectes immediats a tot el seu territori: l'alto el foc, la retirada de les tropes russes i, com a conseqüència, l'inici de la reconstrucció del país i la gestió de la crisi humanitària derivada del conflicte i que es divideix en dues vessants.

D'una banda, el retorn dels 2,3 milions de refugiats, segons el balanç de l'ONU d'aquest dijous, que s'han vist obligats a abandonar el seu país i, de l'altra banda, els ciutadans que s'han quedat al país i que estan patint els estralls derivats de viure sota els bombardejos com és l'escassetat d'aliments.

 

Oportunitat de diàleg a Turquia

L'escenari d'aquesta trobada d'alt nivell és Turquia, a la ciutat d'Antalya, sota l'auspici del president del país amfitrió, Recep Tayyip Erdogan, i el seu ministre d'Exteriors, Melvüt Çavusoglu. Çavusoglu s'ha reunit primer amb Dmitró Kuleba i després amb Serguei Lavrov.

 

Melvüt Çavusoglu també ha comparegut davant dels mitjans de comunicació i ha confirmat la manca d'entesa en tots els àmbits entre Kuleba i Lavrov:

"No es podien esperar miracles d'aquesta reunió. El més urgent a Ucraïna és un alto el foc amb garanties i obrir un corredor humanitari"

Sobre la trobada, el ministre d'exteriors turc ha valorat que s'ha pogut tenir un diàleg sense sortides de to:

"Ningú ha aixecat la veu ni tampoc hi ha hagut tensions durant la reunió entre Lavrov i Kuleba. Ara, les converses han de continuar a Bielorússia"

Turquia, el país amfitrió, fa equilibris per no decantar en excés la seva posició cap a cap de les dues posicions enfrontades. Per un costat, Turquia és membre de l'OTAN i s'ha vist obligada a bloquejar l'accés al mar Negre, a través dels seus estrets, dels vaixells de guerra russos, sempre que no estiguin tornant a la seva base, i per l'altre costat, la cordialitat històrica en les relacions entre Vladímir Putin i Recep Tayyip Erdogan obliguen que el discurs del president turc hagi adquirit un to conciliador, un fet força inusual en el màxim mandatari turc.

 

ARXIVAT A:
TurquiaUcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut