Forcadell, Bassa, Romeva, Turull i Rull ja tornen al Suprem (EFE)
Forcadell, Bassa, Romeva, Turull i Rull anant al Suprem (EFE)

Rull, Turull i Bassa denuncien que la Fiscalia vol que renunciïn a les seves idees

El tres exconsellers estan pendents que el ministeri fiscal recorri el seu tercer grau

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Jordi Turull, Josep Rull i Dolors Bassa esperen que a ells també se'ls revoqui, tard o d'hora, el tercer grau penitenciari, com a la resta de líders independentistes presos, que aquest dimarts ja van haver de reingressar a la presó, Els exconsellers denuncien que es demani "un programa de reinserció per fer canviar les idees". L'exconseller Josep Rull, en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", ha estat contundent.

"Nosaltres hem patit el dret penal de l'enemic. Ara s'està creant el dret processal i el dret penitenciari de l'enemic, que afectarà tothom. Amb les modificacions que s'han fet amb el 100.2, per abatre els independentistes, serà molt més difícil d'obtenir per a quasevol pres de l'estat espanyol."

"Al Suprem no li importen els danys col·laterals. La unitat d'Espanya a qualsevol preu."

 

L'exconseller Jordi Turull ha dit en una entrevista a RAC1 que és "inaudit" que es revoqui automàticament el tercer grau tal com ha marcat el Tribunal Suprem i ha afegit que després d'aplicar "el dret penal de l'enemic" amb la sentència, ara es "retorça" el dret penitenciari, quan l'objectiu és la reinserció. "Ara s'ha retrocedit 50 o 60  anys."

"Ens mantindrem ferms en les nostres idees. Se'ns persegueix per les idees i se'ns castiga per haver estat membres del govern. No sé si volen que seguim cursos de Formación del Espíritu Nacional. Reincidir és impossible perquè no podem exercir en cap institució pública."

I ha assenyalat que ara les Juntes de Tractament de les presons es veuen "molt condicionades" pel que ha dictat el Tribunal Suprem.

En aquest sentit, Josep Rull s'ha dirigit a la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, per preguntar-li si considera apropiat que un fiscal digui que uns ciutadans han de canviar la seva manera de pensar. I és que, segons Rull, el Tribunal Suprem ha canviat tot el dret penitenciari.

"Això és seriós i lògic? Això hauria d'ofendre qualsevol demòcrata."

Dolors Bassa ha afirmat que és una "vergonya" que el Tribunal Suprem "canviï la jurisprudència".

"El dret, amb nosaltres, no és com amb qualsevol altra persona."
"Ara teníem el tercer grau, i això vol dir tornar a començar i demanar el 100.2, amb la diferència que ara anirà al Suprem. Tot és incertesa, els tribunals fan el que volen."


Pendents de la revocació del tercer grau

En el cas de Rull, Turull i Bassa, el ministeri fiscal encara no ha fet cap pas per recórrer el tercer grau, com ja ha fet amb Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. La Fiscalia sí que ha interposat recurs contra l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, però el jutjat encara no ha resolt.

Josep Rull ha explicat que viu aquestes hores amb una "espasa de Dàmocles", perquè tant ell com Jordi Turull, Dolors Bassa i Carme Forcadell saben que en un moment o altre sortirà l'escrit de la Fiscalia i just després la jutge serà "ràpida i implacable" a tombar el tercer grau.

L'exconsellera Dolors Bassa ha dit que s'espera que la suspensió del tercer grau arribi tard o d'hora.

"Avui, quatre de nosaltres obrim la porta per sortir de la presó mentre els altres es queden a dins. És un dia trist."
"El tercer grau és efímer; aprofitarem al màxim els minuts i segons que estiguem en llibertat."

De la mateixa manera, Jordi Turull ha afegit que, tal com actua la cúpula judicial, ja hi compten.

"Ho teníem interioritzat, un cop veus que la Fiscalia i la cúpula judicial no actuen com a justícia, sinó com a justiciers."



Nou escull a la taula de diàleg

L'exconseller Jordi Turull considera que la revocació del tercer grau evidencia que l'Estat veu la taula de diàleg com una "anestèsia del món independentista" i ha constatat que les dues parts de la taula del diàleg estan en "galàxies diferents".

En aquest sentit, l'exconseller ha afirmat que el diàleg és "molt complicat" perquè s'empitjoren les coses "permanentment" i considera que "no es donen les condicions per al diàleg".

"No es pot seure en una taula amb algú que té l'objectiu que l'altre desaparegui."

L'exconseller ha criticat que el govern espanyol i la fiscal general de l'Estat "no es moguin". A més, Dolors Bassa  ha afegit:

"Ens pensàvem que podíem refer ponts, i una altra vegada queda estroncat."

 

 

Una "mala notícia", per Iglesias

El vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, diu en un fil a Twitter que la suspensió del tercer grau als líders independentistes és "una mala notícia" per al "diàleg" amb Catalunya.

Creu que molts ciutadans tornaran a "tenir la sensació que la justícia no sempre és igual per a tothom" i afegeix: "Que aquesta sensació s'obri pas és dolent per a la nostra democràcia."

ARXIVAT A:
Josep RullJordi TurullDolors BassaPablo IglesiasTribunal Suprem Govern empresonatJudici procés
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut