Madrid

Rubalcaba admet "dubtes" sobre la immediatesa d'un atemptat a Barcelona

Només les informacions aportades pel testimoni protegit donen, de moment, suport a la hipòtesi que els presumptes terroristes arrestats la setmana passada volguessin cometre un atemptat suïcida immediatament a Barcelona. La investigació del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) i la Guàrdia Civil no ha servit per localitzar una quantitat d'explosiu que corrobori aquesta versió. Així s'ha expressat el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, que ha comparegut en roda de premsa conjuntament amb el conseller d'Interior, Joan Saura. Rubalcaba ha reconegut "els dubtes que es puguin plantejar" respecte a la immediatesa amb la qual s'havia de cometre l'atemptat.

Actualitzat

El que sí que s'ha pogut constatar fins ara és la intenció genèrica dels detinguts d'atemptar i que entre ells n'hi havia alguns que presentaven un "perfil suïcida". D'explosius, de moment, no hi ha més rastre que la bossa amb trenta grams de nitrocel·lulosa barrejada amb preclorat, una quantitat insuficient per dur a terme els plans dels quals havia avisat el testimoni protegit i que segons el ministre s'haurien destinat a entrenar-se. És per això que, segons Pérez Rubalcaba, una de les línies d'investigació correspon a la recerca de possibles substàncies susceptibles de ser utilitzades i que encara no s'hagin trobat.

Rubalcaba ha dit no poder respondre a la pregunta de si aquesta petita bossa es correspon a la substància llançada a la brossa per un dels detinguts, tal com recull la interlocutòria del jutge de l'Audiència Nacional, Ismael Moreno, ni si entre els arrestats hi ha el testimoni protegit ni tampoc la nacionalitat. Davant la insistència dels periodistes, Rubalcaba fins i tot ha arribat a dir: "Si al testimoni protegit no el protegeix el Ministeri de l'Interior, qui el protegirà".

Malgrat tot, el ministre de l'Interior ha volgut concedir "credibilitat" a la versió del testimoni, entre altres coses perquè les "investigacions posteriors" de la Guàrdia Civil i el CNI indiquen que els detinguts que presentaven un "perfil suïcida" havien arribat de l'estranger en dates diferents. El ministre també ha aclarit que, tal com assenyala la interlocutòria del jutge, es tracta de tres terroristes suïcides, i no de sis, tal com havia parlat el fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido.

Respecte al mètode dels atemptats, Rubalcaba ha estat preguntat pel fet que es trobessin temporitzadors en els escorcolls quan se suposova que l'acció terrorista havia de ser suïcida. El ministre ha reconegut que "no havia caigut" en aquesta circumstància, i ha ofert com a hipòtesi la possibilitat que qui hagués de prémer el botó no es correspongués amb l'encarregat de portar a sobre els explosius.

Tant Rubalcaba com Joan Saura han defensat en tot moment l'actuació de la policia, que han qualificat d'"eficaç", i que "ha evitat un atemptat". En particular, Saura ha respost a les crítiques que ha rebut dels grups de l'oposició al Parlament assegurant que "el procés policial s'ha dut amb una comunicació exhaustiva". En darrer lloc, el conseller ha anunciat una reunió del màxim nivell entre el govern central i la Generalitat que es farà la setmana vinent a Barcelona.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut