Madrid

Conde-Pumpido eleva a sis els suïcides de la cèl·lula islamista

El fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido, ha afirmat que a la presumpta cèl·lula islamista de Barcelona hi havia sis suïcides, el doble dels que consten a la interlocutòria del jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno. Conde-Pumpido ha defensat la decisió del jutge d'enviar a la presó deu dels catorze detinguts i ha destacat que els indicis "acreditaven suficientment" la participació en la cèl·lula. De la seva banda, el director general de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, Joan Mesquida, ha anunciat que hi haurà més detencions preventives, i el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha assegurat que la quantitat d'explosius trobada fa pensar que els presumptes terroristes estaven "en procés d'entrenament".

Actualitzat

Cándido Conde-Pumpido ha avalat l'actuació del jutge Moreno i ha assegurat que, a banda dels sis suposat suïcides, dos dels detinguts serien els líders del grup i dos més els fabricants d'explosius. En canvi, la interlocutòria del magistrat de l'Audiència Nacional identifica només Mohammed Shoaib, Mehmooh Khalid i Imram Cheema com a persones disposades a immolar-se.

El fiscal també ha matisat que els presumptes terroristes tenien previst atemptar "pròximament". No ha confirmat que pretenguessin actuar el cap de setmana passat, sinó que ha dit que "potser hi havia un cert canvi de plans per fer alguna cosa posteriorment".

La resolució del jutge es basa en el testimoni protegit d'una persona pròxima als detinguts que hauria decidit filtrar el que tramaven. Es tracta d'un col·laborador dels serveis secrets francesos que, en saber que arribava a Barcelona un pakistanès considerat molt perillós pels serveis d'espionatge europeus, hauria decidit fer saltar les alarmes policials. El confident va relatar que el grup estava organitzat com a cèl·lula terrorista i que es reunia habitualment per preparar una acció suïcida.

Un dels líders ideològics de la cèl·lula, i potser el més respectat, per la seva edat, seria el pastisser del carrer de Hospital. Aquest dijous, el seu fill ha decidit tancar el negoci, i la presència de periodistes al barri ha provocat encara més recels entre la comunitat pakistanesa.

Mesquida nega que hi hagi descoordinació

En un altre front, el policial, el màxim responsable del cos ha afirmat que continuaran fent actuacions preventives. Joan Mesquida ha apuntat que hi haurà "moltes actuacions en les quals es detindrà aquestes persones -en referència a presumptes islamistes- com a mesura de prevenció, perquè la possibilitat que puguin cometre un atemptat, si en tenen la voluntat i, sobretot, el perfil de suïcides, és potencialment molt tremenda".

Mesquida, segons el qual l'avantatge dels terrorisme islamista és que "tenen un accés difícil a mitjans per portar a terme atemptats, ha explicat que el que va precipitar l'actuació de la Guàrdia Civil al barri del Raval de Barcelona va ser l'existència d'un "perfil suïcida". El màxim responsable dels cossos policials ha explicat que, en concret, després de les declaracions d'un testimoni protegit s'havia posat de manifest la intenció del grup de cometre atemptats al transport públic de la ciutat.

El director general de la policia ha negat que hi hagi descoordinació dels cossos i ha explicat que el CNI va "posar a disposició" de la Guàrdia Civil la informació que tenia sobre aquesta cèl·lula. Mesquida, a més, ha recalcat que la qüestió del control d'explosius és "fonamental" en la lluita contra el terrorisme islamista i ha assegurat que Espanya té un pla "molt exhaustiu" en aquesta matèria.

"Els ciutadans han de saber que el govern es pren molt seriosament l'amenaça del terrorisme internacional", ha conclòs Joan Mesquida.

Les informacions judicials que apunten la possibilitat d'un atemptat imminent a la capital catalana han creat alarma a la ciutat i han obligat a l'Ajuntament a llançar crides a la calma.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut