Roger Espanyol en una imatge de l'octubre del 2019 (ACN/Guillem Roset)

Roger Español retorna la Creu de Sant Jordi per anar a judici "sense càrregues"

Considera que la distinció que va rebre el 2018 s'ha convertit en "un pes que he d'anar defensant i reclamant a capa i espasa a aquells que me la van atorgar"

RedaccióActualitzat

Roger Español, que va perdre un ull en les càrregues policials de l'1-O, ha anunciat que ha retornat la Creu de Sant Jordi que la Generalitat va atorgar-li el 2018.

Un guardó que va lliurar-li el president Quim Torra en una cerimònia celebrada amb retard a causa del 155, en què Español va demanar als polítics independentistes que no fessin "cap pas enrere".

Ara, en un fil a la xarxa social X, Español explica que va prendre la decisió fa dos mesos, "després d'haver-hi donat moltes voltes i amb molta recança". I lamenta que, passat aquest temps, el Departament de Cultura encara "no respon als correus" que els ha enviat.


Argumenta que l'1-O, més enllà de la pregunta, "també es votava una forma de fer i un camí molt clar sobre 'com' havíem d'arribar a l'objectiu". I afegeix: "Ja no en queda res, d'aquell posicionament polític valent i insubmís."

Español es refereix a la llei d'amnistia pactada amb el PSOE per donar suport a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol, que considera que "deixa l'acusació a l'estat espanyol per la violència d'estat d'aquell dia pràcticament en res", perquè entén que "el procés judicial contra els policies de l''a por ellos' havia de permetre iniciar altres camins jurídics fora d'Espanya per buscar justícia i reparació".

I afegeix: "L'orgull d'ostentar el reconeixement que suposa la Creu de Sant Jordi s'ha vist superat per un pes que he d'anar defensant i reclamant a capa i espasa a aquells que me la van atorgar".

"Ja no té sentit", conclou, abans de tancar el fil explicant: "He d'encarar un judici contra aquells que ens van venir a autonomitzar per la força i hi vull anar ben lleuger, sense càrregues."


La causa, enviada a judici

El judici pels fets en què Español va perdre un ull l'1 d'Octubre està pendent de data després que el jutge instructor va acabar la investigació al juny. Està previst que s'hi processi cinc policies nacionals, entre els quals l'escopeter que va disparar la bala de goma que va ferir Español, i també ell mateix, acusat d'atemptat contra l'autoritat per llançar una tanca contra els agents.

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés catalàPolicia Nacional
Anar al contingut