Torra, donant la Creu de Sant Jordi a Meritxell Lluís, de l'Associació Catalana de Drets Civils (EFE)
Torra, donant la Creu de Sant Jordi a Meritxell Lluís, de l'Associació Catalana de Drets Civils (EFE)
Barcelona

Clam per la llibertat dels presos de l'1-O en l'entrega de les Creus de Sant Jordi

En tots els discursos s'ha fet una crida per l'alliberament dels independentistes empresonats

RedaccióActualitzat

Emotiu i reivindicatiu lliurament de les Creus de Sant Jordi, que s'ha fet amb tres mesos de retard a causa de la situació política i de l'aplicació de l'article 155.

El president Quim Torra ha refermat el seu compromís amb l'1 d'octubre i molts dels homenatjats han fet una crida a favor de l'alliberament dels polítics independentistes que estan empresonats.

L'acte ha estat presidit pel marc polític, pel compromís amb el referèndum i també per la crisi dels refugiats. Així ho ha recordat Quim Torra en el discurs institucional de tancament de l'acte:

"El nostre deure és continuar dibuixant horitzons que ens facin avançar i, avui, al nostre davant en tenim un de molt clar. L'horitzó de fer efectiva la república. El nostre deure és acabar la feina que hem començat. El referèndum del Primer d'octubre i la declaració política d'independència posterior són aquest camí que hem d'acabar. I aquest és el nostre compromís, la nostra raó de ser, el focus on caldrà fixar tots els nostres esforços immediats."

El president també ha fet una crida a la unitat de l'independentisme:

"Junts som més forts. És necessària confiança i esperança."


L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha intervingut a l'acte amb un vídeo, en què ha afirmen que "aquestes Creus les recordarem molt" perquè es lliuren amb polítics a la presó i a l'estranger.

Un dels moments més destacats ha estat quan Meritxell Lluís, dona de Josep Rull, ha rebut la creu en nom de l'Associació Catalana de Drets Civils, que agrupa els familiars de presos i exiliats.


Un altre ha estat amb la intervenció d'una de les guardonades, sor Lucía Caram, activista del procés sobiranista i distingida pel seu compromís amb els menys afavorits.

Roger Español també ha estat un dels més ovacionats. El músic, que va perdre la visió d'un ull per una pilota de goma l'1 d'octubre, ha estat premiat per la seva defensa del referèndum.


Español ha dedicat el guardó a totes les persones que van acudir als col·legis a votar i ha demanat als polítics independentistes que no facin "cap pas enrere".

ARXIVAT A:
Quim TorraProcés catalàReferèndum 1-OGovern empresonat
Anar al contingut