Roger Español dona el seu testimoni després de perdre la visió d'un ull per les càrregues de l'1-O
Barcelona

Roger Español, després de perdre l'ull l'1-O: "Estic intentant tornar a viure de nou"

Aquest dimarts ha presentat la querella per haver perdut un ull arran de l'impacte d'una pilota de goma durant les càrregues policials de l'1 d'octubre

RedaccióActualitzat

Roger Español, de 38 anys, va rebre l'impacte d'una pilota de goma a l'ull dret durant les càrregues policials de l'1-O a l'escola Ramon Llull de Barcelona. Tot i que va ser operat d'urgència a l'Hospital de Sant Pau, on se li va practicar una reconstrucció de l'ull, finalment n'ha acabat perdent la visió.

Més d'un mes després, assegura que encara depèn de la medicació per no tenir dolors ni marejos. Per primera vegada ha donat el seu testimoni en un vídeo del Centre dels Drets Humans Irídia amb la cooperativa audiovisual Metromuster que s'ha penjat aquest dimarts a les xarxes.

 

"Adaptar-se a viure sense la visió d'un ull"

El Roger hi explica com va passar tot, però també el moment en què es troba: tornar-se a adaptar i viure sense la visió d'un ull. En aquest procés, d'"adaptació a nivell cognitiu", assegura que "tot és molt complicat", com les feines de casa o afaitar-se:

"Ha passat un mes i encara no acabo d'acostumar-me a tenir la visió només d'un ull. La veritat és que tinc una mica de pressa per acostumar-me, potser massa, i el que més greu em sap és que no sóc només jo el que passa per tot això. Hi ha molta gent que m'envolta, començant per la meva família, el meu fill, la meva parella, els meus amics, que han estat molt preocupats per mi, a sobre meu. I amb això estic intentant recuperar-me, adaptar-me a la nova situació i res, intentant tornar a viure de nou."

 

"Que ningú passi pel mateix"

El Roger també hi reclama que es deixin d'utilitzar bales de goma. Justament aquest matí ha presentat la querella pels fets que va patir l'1 d'octubre:

"El que sobretot desitjo és que ningú més hagi de passar pel mateix. No és gens agradable. A part de tota la història mèdica, a nivell vital és molt incòmode. El que jo espero i desitjo és que les bales de goma no es tornin a fer servir perquè ningú torni a passar per això perquè no l'hi desitjo a ningú."

L'ús de pilotes de goma per part dels Mossos va quedar prohibit a Catalunya el 30 d'abril de 2014. La decisió es va prendre després de la pressió popular arran del cas Ester Quintana, que també va perdre un ull per l'impacte d'una bala de goma, precisament avui fa 5 anys.

En una entrevista a "La Directa" el Roger desitja "que es prohibeixin les bales de goma a tothom, no només als Mossos d'Esquadra i a Catalunya".

Precisament sobre Quintana, assegura que el va visitar a l'hospital, una visita que li "va donar ànims":

"Va ser important per explicar-me la seva vivència i preparar-me el camí tal com serà d'ara endavant. Després del que va passar, veure la força que té ara em va donar ànims."

El Roger conclou que mai s'hauria imaginat que la policia pogués "carregar d'aquella manera, no com a resposta a una altra violència que no va existir, sinó com a forma de repressió contra la gent que volia votar".

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés català
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut