Rato, sortint de la presó l'octubre del 2020 (EFE / Rodrigo Jiménez)
Rato, sortint de la presó l'octubre del 2020 (EFE / Rodrigo Jiménez)

Rodrigo Rato, a un pas de ser jutjat per l'origen del seu patrimoni

Un jutge processa l'exvicepresident del govern espanyol per presumpta corrupció, blanqueig i frau fiscal

Actualitzat

Rodrigo Rato és a un pas d'un altre judici. El titular del jutjat d'instrucció número 31 de Madrid proposa jutjar el qui va ser vicepresident econòmic del govern espanyol i 16 persones més per possibles delictes de corrupció, blanqueig de capitals i defraudar Hisenda, comesos suposadament entre el 2006 i el 2015.

El jutge que investiga el presumpte origen il·lícit de la fortuna de Rato considera que hauria cobrat comissions de contractes de publicitat quan era el president de Bankia i que va amagar el seu patrimoni en paradisos fiscals. Aquest dilluns s'ha fet pública la interlocutòria del magistrat Antonio Serrano-Arnal, que dona per finalitzada la instrucció del cas.

La investigació assenyala que s'haurien manipulat contractes de publicitat de l'entitat, adjudicats a les agències Zenith i Publicis, pels quals es podrien haver cobrat fins a dos milions d'euros.

A més a més, també l'acusa d'haver repatriat 7,8 milions d'euros a Espanya des de paradisos fiscals, a través d'una sèrie de societats opaques.

 

Rato, arribant a casa el mes d'octubre passat, després d'obtenir el tercer grau (Europa Press - Raúl Terrel)

 

Pel que fa al frau fiscal, a partir d'informes elaborats per l'ONIF, l'oficina antifrau que depèn d'Hisenda, el magistrat conclou que les quantitats defraudades per Rato pugen a 3,6 milions.

Tot i que inicialment es van tramitar com a peces separades, el juliol del 2019 l'Audiència Provincial de Madrid va revocar el processament per la publicitat de Bankia i va ordenar agrupar la investigació.

Actualment, Rato està en llibertat condicional pel cas de les targetes B de Caja Madrid. Fa dues setmanes que va abandonar la presó on complia condemna, tot i que des del mes d'octubre tenia el tercer grau penitenciari. Des de l'octubre del 2018, Rato complia una condemna de quatre anys i mig de presó per apropiació indeguda.

 

 

ARXIVAT A:
Banca
Anar al contingut