Rodrigo Rato
L'exvicepresident del govern espanyol Rodrigo Rato abandona la presó madrilenya de Soto del Real (EFE/Rodrigo Jiménez)

Rodrigo Rato surt de la presó de Soto del Real amb el tercer grau

L'exministre era a la presó des de l'octubre del 2018 pel cas de les anomenades targetes "black"

Redacció/AgènciesActualitzat

L'exvicepresident del govern espanyol Rodrigo Rato ha abandonat aquest divendres la presó madrilenya de Soto del Real després d'haver obtingut el tercer grau que li permet sortir amb control telemàtic.

El jutjat de vigilància penitenciària de l'Audiència Nacional va concedir-li aquest dijous el règim de semillibertat perquè havia complert des del desembre passat més d'un quart de la pena, que és de 4 anys i mig.

El jutjat també va obrir la porta a una possible llibertat condicional, per raons d'edat, als seus 71 anys, i salut.

A més, aquesta setmana va ser absolt per la sortida a borsa de Bankia, un dels altres fronts judicials que tenia oberts.

L'exvicepresident del govern espanyol Rodrigo Rato abandona la presó madrilenya de Soto del Real (EFE/Rodrigo Jiménez)

Rato ha sortit de Soto del Real a les sis de la tarda acompanyat de la seva dona i s'ha acostat als mitjans de comunicació per destacar la tasca del "pare Paulino" i les persones que l'han acompanyat cada diumenge a missa, "i que fan una labor esplèndida per a tots els reclusos i interns".

També ha mencionat els seus companys del mòdul número 10:

"Hi deixo molts bons records, espero, i ells ben segur que els tenen de mi. Els desitjo bona sort, justícia i llibertat."

Rodrigo Rato
L'exdirector gerent de l'FMI, Rodrigo Rato, atén els mitjans a la sortida de Soto del Real (EFE/Rodrigo Jiménez)


Cas de les targetes "black"

Rato compleix pena pel cas de directius i membres del consell d'administració i de la comissió de control de Caja Madrid i Bankia que tenien targetes de crèdit de lliure disposició en l'època de Blesa i Rato. No tributaven enlloc i eren una mena de sou encobert. La Fiscalia determina que no eren un complement salarial.

L'Audiència Nacional va condemnar el 2017 els expresidents de Caja Madrid Miguel Blesa i Rodrigo Rato a 6 anys de presó i a 4 anys i mig, respectivament, en ser considerats culpables d'apropiació indeguda del patrimoni de l'entitat a través del sistema de les targetes "black".

El jutge va condemnar els 65 acusats, exconsellers i exdirectius de Caja Madrid i Bankia, a penes que oscil·laven entre els 3 mesos i els 6 anys de presó. A Blesa i a Rato se'ls va considerar autors del delicte i als altres, col·laboradors.

Anar al contingut