Retiren tots els productes de Sabores de Paterna per sospita de listèria
Inspectors de sanitat de la Junta d'Andalusia surten amb mostres de la fàbrica Sabores de Paterna (EFE)

Retiren tots els productes de Sabores de Paterna per sospita de listèria

És una ampliació de l'alarma que es va activar divendres quan es va trobar el bacteri a la carn entatxonada d'aquesta empresa

RedaccióActualitzat

El Ministeri de Sanitat ha ordenat, aquest dissabte, intervenir tots els productes de l'empresa gaditana Sabores de Paterna i retirar-los de la comercialització.

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha ampliat l'alerta a tots els productes de la marca Sabores de Paterna:

"En aplicació del principi de precaució, s'han intervingut cautelarment tots els productes elaborats per Sabores de Paterna S.C.A. i se n'ha ordenat la retirada de la comercialització."

L'alerta es va activar divendres per la carn entatxonada d'aquesta empresa, que té la fàbrica a Paterna de Rivera, a Cadis, per la presència del bacteri listèria.

La distribució principal dels productes d'aquesta marca s'ha fet a Andalusia, però també s'ha distribuït a totes les comunitats autònomes excepte a Astúries i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.

La primera alerta la va activar la Junta d'Andalusia i, després, l'AESAN, que depèn del Ministeri de Sanitat. Precisament, la ministra, María Luisa Carcedo, es va queixar que la Junta d'Andalusia no havia comunicat al ministeri l'alerta -que afecta tot el territori espanyol-, i n'havia tingut notícia pels mitjans de comunicació.

La Junta d'Andalusia i el Ministeri de Sanitat no han anat en la mateixa direcció en l'alerta pel brot de listeriosi que es va originar a l'empresa Magrudis i que va començar a mitjans d'agost. Un exemple: quan la ministra va avisar del perill de la contaminació creuada, des de sanitat de la Junta la van negar.

L'organització de consumidors FACUA és molt crítica amb el president de la Junta, Juanma Moreno. Creu que en aquesta crisi actua amb "imatge d'autosuficiència" i l'acusa d'haver comès múltiples errors.

Precisament, en les últimes hores s'ha fet burla a Twitter d'una frase de Moreno que s'ha considerat desafortunada:

"Posarem tota la carn a la graella perquè aquesta infecció es limiti al màxim."

Tingui o no raó la burla, el que fa és insistir en una idea equivocada sobre la listèria: que només es troba a la carn. La listèria -Listeria monocytogenes- es troba al sòl, a les plantes i a l'aigua. Els animals també en són portadors. El consum d'aliments contaminats és la principal via de transmissió a les persones.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut