Nova alerta sanitària per listeriosi en una altra marca de carn entatxonada

Es tracta de la marca Sabores de Paterna, que té la fàbrica a Paterna de Rivera, a Cadis

RedaccióActualitzat

Les autoritats sanitàries d'Andalusia han activat una nova alerta per la presència de listèria en carn entatxonada. Segons ha explicat el conseller de Salut, Jesús Aguirre, s'ha detectat el bacteri en una nova marca, anomenada Sabores de Paterna i que té la fàbrica a Paterna de Rivera, a Cadis.

El conseller ha assegurat que per ara no s'ha detectat cap intoxicat. S'ha tancat la producció i s'han immobilitzat tots els productes de la marca.

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), que depèn del Ministeri de Sanitat, ha activat l'alerta pel lot 13/08/19 amb data de caducitat 13/11/2019 de Sabores de Paterna, distribuïts a Andalusia i Madrid.

Encara que no hi ha cap evidencia de connexió amb el brot causat per Magrudis, s'està investigant si es tracta de la mateixa soca del bacteri -Listeria monocytogenes- i si hi ha algun punt en comú durant el procés de producció.

El problema s'ha descobert perquè, el 30 d'agost, la Direcció General de Salut Pública de la Comunitat de Madrid va comunicar a la Junta d'Andalusia que havia atès un nen de 14 anys a l'Hospital de Móstoles sospitós de listeriosi. El nen havia menjat, el 19 d'agost, carn entatxonada de la marca Sabores de Paterna. Quatre familiars més també n'havien menjat, però no presentaven símptomes.

El nen i els familiars van donar negatiu en listeriosi, segons ha confirmat aquest divendres el conseller de Salut andalús. L'avís, però, va servir per activar el protocol i fer les inspeccions que han acabat trobant listèria a la carn entatxonada de Sabores de Paterna.

215 afectats pel brot de listeriosi originat per Magrudis

L'alerta arriba quan encara no ha acabat el brot de listeriosi causat per l'empresa Magrudis i la seva carn entatxonada de la marca La Mechá, contaminada amb listèria. Aquest divendres, la conselleria de Salut i Famílies n'ha confirmat un nou cas. Amb aquest, ja són 207 els afectats a Andalusia. A Espanya, 215, segons el Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES).

El brot ha causat la mort de tres persones i set avortaments d'embarassades, sis a Andalusia i un a Madrid; l'últim, confirmat aquest mateix divendres. Es tracta d'una dona embarassada de 23 setmanes.

Dijous, la Junta d'Andalusia va decidir receptar antibiòtics a les embarassades que hagin menjat carn entatxonada amb listèria encara que no tinguin símptomes.

Fa una setmana, es va precintar l'empresa -dues setmanes després del començament del brot- per un seguit d'irregularitats. L'Ajuntament de Sevilla va prendre la decisió després de comprovar que els havia amagat llistats de distribució i comercialització.

A Catalunya, 5 casos probables i 12 de sospitosos

Fins ara, 5 casos es consideren probables a Catalunya, perquè els resultats de les anàlisis no han estat prou determinants per confirmar cap dels casos, però la situació clínica que han manifestat porta a pensar que tenen relació amb el brot.

Precisament aquest divendres, el Departament de Salut ha detectat 6 nous possibles casos de listeriosi a Catalunya relacionats amb aquest brot de mitjans d'agost. Segons informa la conselleria, les persones afectades procedeixen del Barcelonès, l'Anoia, l'Alt Empordà, el Vallès Occidental, Osona i el Baix Llobregat, i totes presenten símptomes lleus.

Amb aquesta nova revisió a Catalunya s'han comptat 5 casos probables i 12 sospitosos de listeriosi.

ARXIVAT A:
SalutAndalusia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut