Restauren 14 pergamins del segle XVII on s'inclouen les relacions d'Aran amb França

Destaquen uns privilegis reials que atorgaven als aranesos el lliure pas de les mercaderies per la frontera

Actualitzat

14 pergamins del segle XVII han retornat a l'Arxiu General d'Aran després de ser restaurats. Formen part del fons històric documental del Conselh Generau d'Aran, que reuneix més de 3.000 documents del segle XIV al XIX.

Aquests s'inclouen en la categoria "Relacions d'Aran amb França". En destaquen els privilegis atorgats pel rei de França Lluís XIII a Bordeus, el 1615, i a París, el 1618, en què el monarca confirma el lliure pas de mercaderies per la Vall d'Aran.

Els altres fan referència als acords comercials pels quals els aranesos no havien de pagar "la forana", impost de sortida de mercaderies per la frontera, i els litigis judicials entre el govern d'Aran i els comerciants francesos per l'incompliment d'aquests acords.

Maria Pau Gomez, directora de l'Arxiu Històric General d'Aran, explica que els aranesos el que passaven per la frontera era bestiar per anar a fires de França, sobretot de Sant Biat:

"Els arrendadors d'aquests impostos que vivien a Sant Biat feien pagar aquests impostos per força als aranesos, però ells sabien que no havien de pagar i aleshores anaven al parlament de Tolosa per presentar uns afers judicials contra el pagament d'aquest impost, i sovint guanyaven i els tornaven els diners."

A més del valor documental i històric, la restauració ha obert una nova via d'investigació: conèixer les diferències tècniques entre els pergamins fets a França i els que es conserven de la Corona d'Aragó.

A més dels pergamins, també s'han restaurat els llibres d'actes del Conselh Generau d'Aran; en els armaris de l'Arxiu es guarden en condicions constants de temperatura i humitat. Tots estan digitalitzats i es poden consultar en línia a la web de l'Arxiu.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut