Les tendes, les tombes i la sorra comparteixen aquesta platja de Rafah
Les tendes, les tombes i la sorra comparteixen aquesta platja de Rafah (Reuters)
Catalunya Nit

Refugiats palestins viuen al cementiri de Rafah: "Vivim entre els morts per por i horror"

Desenes de persones acampen entre les tombes perquè consideren que allà és menys probable que Israel els bombardegi

Redacció/AgènciesActualitzat

El Ministeri de Defensa israelià va anunciar dissabte que està preparant una ofensiva per terra a Rafah, al sud de Gaza, la mateixa població que a l'inici de la guerra presentava com a territori segur per als expulsats palestins.

En aquests 4 mesos, els habitants d'aquest municipi fronterer amb Egipte s'han multiplicat per 5 i viuen en condicions insalubres. Alguns dels desplaçats, que fa mesos que fugen, han acabat buscant refugi al cementiri d'aquesta població per qüestions de seguretat.

Fins al cementiri de Rafah s'hi han desplaçat famílies senceres
Fins al cementiri de Rafah s'hi han desplaçat famílies senceres (Reuters)

Mahmud Amer lamenta que "els morts estan còmodes mentre que els vius pateixen condicions molt dures", sense aigua ni ajuda. Ell ha arribat al cementiri de Rafah amb 11 membres de la seva família des d'un camp de refugiats del nord de Gaza.

"Estar en un cementiri, entre els morts, és més segur que viure en zones residencials, on les cases es poden ensorrar i caure a sobre nostre. Hem vingut a viure entre els morts per por i horror."

El cementiri de Rafah és davant de la platja. Les tendes dels desplaçats comparteixen espai amb les tombes de ciment, excavades a la sorra, amb plantes que creixen entre les inscripcions.

Alguns palestins es refugien al cementiri de Rafah perquè consideren que és el lloc més segur
Alguns palestins es refugien al cementiri de Rafah perquè consideren que és el lloc més segur (Reuters)

En aquest context passen els seus dies desenes de refugiats, que han hagut d'aprendre a conviure amb aquesta realitat d'enterraments diaris a tocar del lloc on dormen, com explica en Mahmud.  

"Cada dia porten morts per enterrar i preguem per ells. Els acompanyem i demanem misericòrdia. En això s'ha convertit la nostra vida, tot al voltant de la mort. Veig els nostres fills jugant entre les tombes i això és la mort dels sentiments."  

Els nens conviuen amb les tombes del cementiri de Rafah
Els nens conviuen amb les tombes del cementiri de Rafah (Reuters)
 

Advertiment de l'ONU

Les Nacions Unides alerten que una ofensiva militar d'Israel a Rafah seria un crim de guerra perquè allà s'hi concentren més d'un milió de desplaçats, més de la meitat de la població total de la Franja de Gaza.

Segons el portaveu de l'OCHA, l'oficina que coordina l'ajuda de l'ONU, el dret humanitari estableix que els bombardejos indiscriminats, susceptibles de provocar morts a gran escala, poden acabar jutjats al Tribunal Penal Internacional

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaGazaGuerra a Gaza
Anar al contingut