El referèndum, que no és vinculant, consta de 5 preguntes, entre les quals, l'annexió de la Guaiana Essequiba (Reuters/Leonardo Fernández Viloria)

Referèndum a Veneçuela per quedar-se la Guaiana Essequiba: per què la vol Maduro?

La regió, que pertany a la República de Guyana i té 160.000 metres quadrats, és rica en petroli i recursos naturals

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Veneçuela celebra, aquest diumenge, un referèndum no vinculant per annexionar-se una part de la República de Guyana, el país veí. En concret, la zona anomenada Guaiana Essequiba, de gairebé 160.000 quilòmetres quadrats i 125.000 habitants.

Més de 20 milions de veneçolans estan cridats a participar en aquesta consulta no vinculant que planteja, entre les seves cinc preguntes, l'annexió de part del territori veí al mapa nacional de Veneçuela i posar en marxa un "pla accelerat" per atendre la població de la zona, a qui se'ls concediria la ciutadania i un document d'identitat veneçolà.

Maduro ha posat tota la carn a la graella per mobilitzar l'electorat en una campanya electoral que tenia com a lema "Veneçuela tota" i on s'han fet manifestacions i mítings de to festiu i fins i tot un festival musical, l'Essequiba Fest, amb un seguit de concerts de tancament de campanya.

Nicolás Maduro en el moment de votar aquest diumenge (Reuters/Leonardo Fernández Viloria)

Una regió rica en petroli i recursos naturals

Però, per què Nicolás Maduro ha decidit fer aquest pas, que pot desestabilitzar la regió?

La disputa entre els dos països per resoldre a qui pertany aquest territori, dividit pel riu Essequibo, es remunta a fa 150 anys, però les tensions es van agreujar a partir de l'any 2015, quan la petrolera nord-americana ExxonMobil hi va trobar petroli.

I és que la Guaiana Essequiba, que suposa gairebé dos terços de l'extensió total de l'excolònia britànica de Guyana, és una regió rica en recursos naturals.


Maduro ha assegurat, aquest diumenge, que el país sortirà enfortit d'aquesta consulta, un referèndum que el Tribunal Internacional de Justícia no ha prohibit, tot i que sí que ha exigit als dos països que s'abstinguin de fer cap moviment que pugui fer esclatar un conflicte obert a la regió.

"Estem resolent, per la via constitucional, pacífica i democràtica, un espoli imperial de 150 anys", ha assegurat el president veneçolà, en el moment d'anar a votar:

"Estic convençut que, a partir d'avui, serem més forts. Soc optimista, tinc l'esperança recrescuda que avui sortirem enfortits com a país en parlar dur, clar i poderosament."

Maduro ha advertit que "el primer efecte" que ha de tenir la consulta és fer seure el president de Guyana, Irfaan Ali, "que va agafar el camí de la confrontació", ha dit, perquè accepti l'Acord de Ginebra com a forma de resoldre aquest litigi a través "de la negociació pacífica i diplomàtica".

El govern veneçolà ha desplegat 356.513 militars per tot el país per custodiar el referèndum, a més de 52.000 policies, davant "potencials plans de sabotatge" dels comicis.

El president de Guyana ha desplegat la bandera del país a la frontera amb Veneçuela

Guyana estreteix relacions amb els EUA i el Brasil mobilitza les tropes

Però el president de Guyana no està disposat a acceptar la política de fets consumats de Maduro. La setmana passada, va estendre la bandera del país a la zona fronterera amb Veneçuela i no descarta establir-hi bases militars estrangeres. També confia en la intervenció del Tribunal Internacional de Justícia perquè aturi els plans d'annexió de Maduro.

A més, ha estretit les relacions amb els Estats Units, un apropament vist com una amenaça pel president veneçolà, Nicolás Maduro. De fet, fa més d'un any que els Estats Units i Veneçuela estaven vivint un sorprenent desgel, a causa de la guerra d'Ucraïna.

Després de vetar el petroli rus, els Estats Units han buscat fonts de subministrament alternatives i s'han fixat en Veneçuela, amb qui feia tres anys que no tenien relacions diplomàtiques.

També el Brasil ha mobilitzat l'exèrcit i ha activat l'estat d'emergència davant una eventual invasió veneçolana del territori veí. Els serveis d'intel·ligència del Brasil no descarten que les tropes de Maduro intentin fer servir territori brasiler per envair Guyana, i que posin així en risc la sobirania i seguretat del país. L'estat brasiler de Roraima, en plena selva amazònica, limita tant amb Veneçuela com amb la regió guyanesa d'Essequibo.

El president brasiler, Lula da Silva, ha dit, abans de deixar la COP28 de Dubai per anar cap a Berlín, que espera "sentit comú" de Veneçuela i Guyana per resoldre la tensió entre tots dos països per la regió de l'Essequibo.  

"Si hi ha res que l'Amèrica Llatina no necessita ara mateix és confusió. No es pot continuar pensant a barallar-se. Confio que prevalgui el sentit comú."

En converses amb els periodistes, Lula ha reconegut que possiblement el referèndum donarà "el resultat que vol Maduro", i que cal esperar a veure "què passa" després.

ARXIVAT A:
Veneçuela
Anar al contingut