Al món hi ha 50 milions de persones que viuen en condicions d'esclavitud moderna (iStock / Vardhan)
Al món hi ha 50 milions de persones que viuen en condicions d'esclavitud moderna (iStock/Vardhan)

Qui són els esclaus moderns? Denuncien que n'hi ha 50 milions a tot el món

Corea del Nord, Eritrea, Mauritània, l'Aràbia Saudita i Turquia, els països on hi ha més esclavitud moderna

RedaccióActualitzat

L'esclavitud està abolida, però arreu del món hi ha encara ara persones que viuen en unes condicions d'esclavitud. En total, l'any 2021 n'hi havia 50 milions, segons el darrer informe de l'ONG Walk Free, centrada en l'erradicació de l'esclavitud.

L'ONG alerta que la situació s'ha agreujat respecte a l'informe anterior, publicat el 2016, quan n'hi havia uns 10 milions menys. Entre els motius que expliquen aquest agreujament hi ha els conflictes armats, que cada cop són més i més complexos, i l'impacte de la pandèmia de la covid.

Què és l'esclavitud moderna? "És una manifestació de desigualtats extremes", segons la directora de Walk Free, Grace Forrest. Això engloba el treball forçat, el matrimoni forçat, la servitud per deute, l'explotació sexual o la venda i explotació d'infants.

Walk Free assegura que al planeta hi ha 28 milions de persones que pateixen treballs forçats i 22 milions de dones que estan atrapades en matrimonis forçats, dues situacions que no són excloents.

Les dones, els infants o les persones migrants són col·lectius especialment vulnerables a aquest tracte.

El treball infantil és una de les violacions de drets humans que es consideren esclavitud moderna
El treball infantil és una de les violacions de drets humans que es consideren esclavitud moderna (iStock / Ahmed Shah)

Els països on preval més l'esclavitud

En el rànquing de Walk Free, els cinc països on preval més aquesta esclavitud moderna són Corea del Nord, Eritrea, Mauritània, l'Aràbia Saudita i Turquia. Tots tenen en comú que són països on hi ha greus violacions de les llibertats civils i dels drets humans.

Consulta aquí el percentatge de persones que viuen en condicions d'esclavitud moderna per països:

Corea del Nord és qui té la taxa més elevada, amb 104,6 persones en situació d'esclavitud moderna per cada 1.000 habitants.

En segon lloc hi ha Eritrea, amb 90,3 esclaus moderns per cada 1.000 habitants.

A la tercera posició hi ha Mauritània, que l'any 1981 va ser l'últim país a declarar il·legal l'esclavitud, amb 32 persones per cada 1.000 habitants.

A les posicions capdavanteres també hi ha l'Aràbia Saudita o els Emirats Àrabs Units, països on encara hi ha vigent la "kafala", un sistema de semiesclavitud vigent a alguns països del Golf i que permet, entre d'altres, que l'empresari retingui el passaport del treballador, de manera que aquest no pugui canviar de feina ni sortir del país.

Entre els països que generen més preocupació hi ha els estats "volàtils", en situació de conflicte o inestabilitat política i que tenen una àmplia població "vulnerable", com refugiats o treballadors migrants.

Democràcies amb productes fets amb treball forçat

Als països on s'acostumen a respectar els drets humans, no només també hi ha gent vivint en condicions d'esclavitud moderna, sinó que sovint s'hi importen productes elaborats en aquestes condicions.

És el cas d'aparells electrònics, productes tèxtils o l'oli de palma. També dels panells solars, que per primera vegada figuren a la llista.

"Cada vegada és més evident que les indústries de les renovables, vitals per a la transició energètica, es basen en el treball forçat", apunta la cap d'investigació de l'ONG, Jacqueline Joudo Larsen.

L'ONG afirma que els països del G20 importen 468.000 milions de dòlars (uns 434.000 milions d'euros) de mercaderies amb risc d'haver estat produïdes gràcies als treballs forçats. En l'informe anterior, aquesta xifra era de 354.000 milions de dòlars.

"L'esclavitud moderna s'impregna en tots els aspectes de la nostra societat: està teixit a la nostra roba, encén els nostres aparells electrònics i condimenta els nostres aliments", ha declarat la directiva de l'ONG Grace Forrest.

Les dones, els infants o les persones migrants són col·lectius especialment vulnerables, segons alerta Walk Free
Les dones, els infants o les persones migrants són col·lectius especialment vulnerables, segons alerta Walk Free (iStock / hadynyah)
ARXIVAT A:
Drets humans
Anar al contingut