Barcelona

Queixes dels usuaris en la segona tanda de la vaga de metges, que ha deixat sense visita milers de persones

La tibantor entre la Conselleria de Salut i el sindicat de metges s'ha evidenciat a Bellvitge. La visita del president de la Generalitat i de la consellera Marina Geli ha generat tensió entre els metges en la primera de les dues jornades de vaga programades. Unes aturades que arriben després que la reunió entre el sindicat Metges de Catalunya i el govern acabés sense acord. En la segona tanda de la vaga dels metges, milers d'usuaris s'han queixat en quedar-se sense la visita que tenien programada. El seguiment de la primera jornada de vaga de facultatius ha estat del 35%, segons la Generalitat, i del 80%, segons el sindicat convocant.

Actualitzat

Nova jornada de vaga als centres de primària i hospitals públics després que l'última reunió amb el Departament de Salut va acabar sense acord. En qualsevol cas, el sindicat Metges de Catalunya continua decebut amb Salut, que no accepta crear un òrgan de decisió permanent, vinculant i exclusiu per als metges. Salut considera aquesta proposta inviable. De la mateixa manera que l'altra vegada, el sector que més ha secundat l'aturada ha estat el dels centres hospitalaris, amb una mitjana del 39,28% d'incidència, segons la Generalitat, i del 88%, segons el sindicat convocant. En l'àmbit de l'atenció primària, la incidència ha estat d'entre el 28,27% i el 80%. Quant a les províncies, la ciutat on la mobilització ha tingut més seguiment és la de Tarragona -93% en general, segons el sindicat-, seguida de Barcelona -85% en general-, Lleida -80%- i Girona -79%-.

A primera hora, més de 300 metges han rebut amb una forta escridassada el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, i la consellera de Salut, Marina Geli, a l'Hospital de Bellvitge, quan han inaugurat el nou edifici de consultes externes del centre sanitari. Minuts abans, la consellera de Salut, Marina Geli, intentava explicar sense èxit als metges concentrats la postura de l'administració en relació amb les negociacions. Representants del sindicat Metges de Catalunya i del Departament de Salut van estar negociant fins a les dotze de la nit d'ahir. Les versions del fracàs d'aquesta negociació són contradictòries. El sindicat reclama que els acords es presentin per escrit i Salut diu que els metges no van donar opció a redactar cap text perquè van incorporar reivindicacions d'última hora. En qualsevol cas, els facultatius continuen decebuts per l'actitud de la Conselleria de Salut, que no accepta la seva petició de crear un òrgan de decisió permanent, vinculant i exclusiu per als metges, una proposta que Salut considera inviable.

Com en altres ocasions, s'han decretat els serveis mínims per garantir l'atenció normal d'urgències i unitats especials i la presència d'una quarta part de la plantilla als ambulatoris. Tanmateix, com que les negociacions es van allargar fins a la nit, les visites programades per aquest dimecres no s'han pogut desconvocar. Així, els usuaris que s'han desplaçat fins als hospitals i centres d'assistència primària han vist com els ajornaven les visites que tenien programades, i per això s'han queixat. El sindicat Metges de Catalunya, a més de mantenir aquesta convocatòria de vaga, ha convocat dos dies més d'aturades pel 3 i 4 de maig, en considerar que "per segona vegada" el Departament de Salut els "ha decebut". Amb tot, abans de les jornades de vaga de la setmana que ve continuaran les negociacions entre les dues parts per intentar arribar a un acord.

Els tres dies de vaga dels metges de la sanitat pública que van dur a terme els dies 27, 28 i 29 de març van provocar l'ajornament de 900 intervencions quirúrgiques, l'anul·lació de 20.000 consultes externes i la cancel·lació de 60.000 visites als centres d'atenció primària, segons les dades del Departament de Salut. Posteriorment a aquests tres dies de vaga, hi va haver una altra convocatòria pels dies 4 i 5 d'abril, que finalment es va anul·lar en considerar que des del Departament de Salut es donaven les condicions òptimes per començar a negociar, unes expectatives que posteriorment es van veure frustrades.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut