Prorussos celebren el reconeixement de Putin a Donetsk (Reuters/(Aleksander Ermotxenko)
Prorussos celebren el reconeixement de Putin a Donetsk (Reuters/(Aleksander Ermotxenko)

Què implica que Putin hagi reconegut la independència del Donbass d'Ucraïna?

Rússia aplana el camí per enviar forces militars a Donetsk i Lugansk, cosa que podria desembocar en una guerra amb Ucraïna

Reuters / Mark TrevelyanActualitzat

L'amenaça de sancions econòmiques no ha frenat Vladímir Putin i el president rus ha reconegut la independència de Donetsk i Lugansk, les autoproclamades repúbliques del Donbass, a l'est d'Ucraïna. Aquestes són algunes claus d'aquesta crisi.


Quan es van declarar les repúbliques?  

Els dos territoris es van autoproclamar repúbliques i van trencar amb el govern ucraïnès el 2014. Des d'aleshores, segons Ucraïna, han mort 15.000 persones en el conflicte al Donbass.

Tot i que Rússia ha negat ser-ne part, ha donat suport als separatistes mitjançant suport militar i financer, vacunes de la covid i passaport rus per a un mínim de 800.000 habitants.

Moscou ha negat sempre que planegés envair Ucraïna. Segons els Estats Units, però, té preparats 190.000 efectius militars a la frontera.


Què significa el reconeixement de Rússia?

És la primera vegada que Rússia declara que no considera el Donbass part d'Ucraïna. Això aplana el camí perquè Moscou hi envïi forces militars, amb l'argument que, com a aliat seu, vol protegir-los davant d'Ucraïna.

Els prorussos podrien requerir ajuda per intentar guanyar el control de les zones de Donetsk i Lugansk que encara estan sota el domini de les forces ucraïneses. Si això passa, podria desembocar en una guerra entre Rússia i Ucraïna.


Què ha passat amb el procés de pau de Minsk?

El reconeixement rus enterra els acords de pau de Minsk del 2014-2015. Encara que sense haver-se aplicat, fins ara totes les parts, inclosa Moscou, els veien com la millor opció per resoldre el conflicte.

Els acords defensen un ampli grau d'autonomia per a Donetsk i Lugansk dins d'Ucraïna.

Putin ha firmat solemnement el reconeixement de les repúbliques de Donetsk i Lugansk al Kremlin
Putin ha firmat solemnement el reconeixement de les repúbliques de Donetsk i Lugansk al Kremlin (Reuters/Kremlin/Alexei Nikolski)

Com hi respondrà Occident?

Els governs occidentals fa mesos que alerten Moscou que qualsevol moviment militar a la frontera d'Ucraïna comportarà una resposta contundent, incloses sancions financeres estrictes.

El secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, va afirmar la setmana passada que un reconeixement "minaria encara més la sobirania i la integritat territorial d'Ucraïna, constituiria una greu violació del dret internacional i posaria en dubte el compromís declarat de Rússia de continuar amb la diplomàcia per aconseguir una resolució pacífica d'aquesta crisi".

Blinken va manifestar que caldria una resposta "ràpida i ferma" dels Estats Units i els seus aliats.


Ha fet mai abans Rússia un reconeixement com aquest?

Sí, va reconèixer la independència d'Abkhàsia i Ossètia del Sud, dos territoris escindits de Geòrgia, després d'una breu guerra amb aquesta república el 2008. Els ha donat un ampli suport econòmic, ha facilitat la nacionalitat russa a la població i hi ha instal·lat milers de militars.


Quins pros i contres suposa per a Moscou?

En el cas de Geòrgia, Rússia va fer servir el reconeixement de les dues regions per justificar una presència militar oberta a una antiga república soviètica veïna, en un intent de frustrar les aspiracions de Geòrgia sobre l'OTAN, negant-li el control total del seu propi territori. Les mateixes consideracions s'aplicarien a Ucraïna.

Per altra banda, Moscou s'exposa a sancions i la condemna internacional per haver abandonat el procés de Minsk després d'haver assegurat durant molt temps que s'hi sentia compromesa. També se la farà responsable indefinidament de dos territoris devastats per vuit anys de guerra i que necessiten un suport econòmic massiu.

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaRússia
Anar al contingut