Pablo Ibar durant el quart judici que ha començat aquest dimarts a Florida
Pablo Ibar durant el quart judici que ha començat aquest dimarts a Florida
Florida

Quart judici a l'espanyol condemnat a mort per un triple assassinat a Florida

Ibar, que sempre s'ha declarat innocent, podria tornar a ser condemnat a mort o quedar en llibertat

Actualitzat

El quart judici contra Pablo Ibar, l'espanyol condemnat a mort l'any 2000 per un triple assassinat, ha començat aquest dimarts a l'estat de Florida, als Estats Units

La fiscalia, que torna a demanar la pena de mort, i la defensa han començat a fer les primeres al·legacions, en un cas que jutja uns fets succeïts l'any 1994 i dels quals, encara avui, no hi ha una resolució definitiva.

El relat dels fets

Casimir Sucharski, propietari d'un club nocturn de Florida, va ser assassinat a casa seva, juntament amb dues treballadores, per uns lladres que hi van entrar a robar, l'any 1994.

Les càmeres de seguretat de dins la propietat van captar el moment del robatori i, també van gravar el rostre dels lladres que havien comès els assassinats. Un cop la policia va obtenir les gravacions, va publicar unes imatges de molt baixa qualitat dels lladres.

 

 

Tres setmanes després, el Departament de Policia de Miami va trucar a la policia de Miramar, per informar que havia detingut un home acusat de robatori que era molt semblant a un dels assassins. Aleshores, Pablo Ibar tenia 22 anys.

Sis anys després de la seva detenció, un jurat popular el va condemnar a la pena capital per triple assassinat i va passar 16 anys en el corredor de la mort. L'any 2016, el Tribunal Suprem de Florida va decidir anul·lar la condemna.

Sense prou proves condemnatòries

La reobertura del judici va ser ordenada pel Tribunal Suprem de Florida, que no va obtenir una sentència clara ni proves condemnatòries que culpessin Ibar.

La fiscalia ha començat amb les seves al·legacions, recordant què va passar aquella nit a casa de Sucharski i afirmant que Ibar és la persona que surt a les imatges gravades per la càmera interior de la propietat.

Per la seva banda, la defensa ha remarcat que la policia va manipular testimonis perquè identifiquessin Ibar com la persona que va cometre els assassinats, en tractar-se d'un cas molt mediàtic. A més, hi havia molta pressió perquè, dues setmanes després de l'assassinat, el cas encara no s'havia resolt.

Després de tres judicis, el primer dels quals va acabar sense veredicte i la resta van ser anul·lats, ara la fiscalia creu que Ibar hauria de ser condemnat a mort.

Suport de diputats i senadors espanyols

Una delegació de parlamentaris espanyols ha anat fins a Florida per donar-li suport i perquè tingui un judici just, ja que s'oposen a la pena mort.

Tal com ha comentat el senador d'Esquerra Republicana Jordi Martí:

"L' al·legat de la defensa va molt encaminat en el sentit d'intentar desmuntar la cadena de proves, que en el seu moment va ser molt dèbil."

La senadora socialista María José Fernández ha remarcat que el judici hauria de "demostrat la culpabilitat" de l'imputat i "no la innocència". Per tant, creu que la fiscalia ha de presentar "proves contundents" i no només "indicis".

 

 

Per la seva banda, la senadora popular Rosa Vindel ha destacat que l'exposició que ha fet l'advocat de la defensa ha estat "espectacular" i creu que el plantejament del fiscal és "incomprensible".

També ha expressat la seva opinió el portaveu del Grup Parlamentari Mixt en el Senat, Jon Iñarritu García. El parlamentari ha explicat que han viatjat fins a Florida perquè Ibar es mereix un judici just, una cosa que "sembla que no ha tingut fins ara".

La família creu que no serà fàcil

Qui també ha estat donant suport a Ibar des del primer moment és la seva família, que creuen que no serà un judici fàcil. El seu pare, Cándido Ibar, ha explicat que ara "tenen un grup d'advocats més presentable", però costarà desmuntar les proves que l'inculpaven.

 

ARXIVAT A:
Judicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut