Putin diu al secretari general de l'ONU que "en principi" s'avindria a evacuar Mariúpol

Per la seva banda, el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, alerta del perill real que esclati la tercera guerra mundial

RedaccióActualitzat

Nou esforç diplomàtic per intentar aturar la guerra a Ucraïna. El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, s'ha reunit aquest dimarts a Moscou amb el president rus, Vladímir Putin.

Guterres li ha demanat que aturi la guerra a Ucraïna al més aviat possible i que es minimitzi el patiment de la població durant el que ha qualificat "d'invasió". El president rus ha admès que la situació a Mariúpol és tràgica.

En principi, Putin ha dit que s'avindria a una evacuació de civils de la planta metal·lúrgica d'Azovstal, amb participació de l'ONU i la Creu Roja.

Ha assegurat que té esperances d'arribar a una solució "diplòmàtica" del conflicte i ha negat qualsevol implicació en les atrocitats contra població civil comeses a Butxa.

A més, el líder del Kremlin ha posat com a exemple la declaració d'independència de Kosovo per portar-lo al seu terreny.

Afirma que recorda "perfectament" el veredicte del Tribunal Internacional, "que va dir que un territori no està obligat a demanar permís a les autoritats centrals per declarar la sobirania".

Ha afegit: "Si aquest precedent existeix, les repúbliques del Donbass també podrien fer-ho. Tenim el dret de reconèixer-les i donar-los ajuda militar".

 

Perill real de guerra mundial

Al matí, Guterres ja s'havia reunit amb el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov. Durant una roda de premsa conjunta, s'ha mostrat inquiet:

"Em preocupen les informacions persistents de violacions del dret humanitari internacional i de possibles crims de guerra. Requereixen una investigació independent per determinar responsabilitats de manera efectiva."

Serguei Lavrov, mentrestant, alerta d'un perill real de tercera guerra mundial. En algun moment, les respostes han estat en un to conciliador:

"El nostre objectiu és principalment protegir la població civil, i estem preparats per cooperar amb els nostres col·legues de les Nacions Unides per alleugerir la difícil situació dels civils."

Guterres i Lavrov, a Moscou, després de reunir-se per parlar d'Ucraïna (Reuters/Maxim Shipenkov)

Serguei Lavrov ha declinat la necessitat de mediadors internacionals en les negociacions amb Ucraïna, perquè ho considera "prematur" en la fase actual del conflicte.

Convençut que hi pot haver un "diàleg seriós"

Abans de reunir-se amb Lavrov, però ja des de Moscou, Guterres havia demanat un alto el foc "al més aviat possible" a Ucraïna, per poder "crear les condicions per a una solució pacífica".

Guterres ha admès que la situació a Ucraïna és "complexa", però s'ha mostrat convençut que és possible obrir un "diàleg seriós sobre la millor manera d'actuar per minimitzar el sofriment de la gent".

El ministre d'exteriors rus, Serguei Lavrov, durant la conversa amb António Guterres (Reuters/Maxim Shipenkov)

Guterres ha arribat aquest dimarts a Moscou, l'endemà de reunir-se a Ankara amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan, cap d'un estat soci de l'OTAN que alhora manté bones relacions amb el Kremlin.

Des de Rússia, Guterres té previst desplaçar-se fins a Kíiv per reunir-se dijous amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

António Guterres conversa amb el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov (Reuters/Maxim Shipenkov)

Coincidint amb aquesta ronda de converses de Guterres a propòsit de la invasió russa d'Ucraïna, l'ONU ha més que doblat la sol·licitud de fons per donar resposta a la crisi humanitària generada per aquest conflicte, fins a 2.250 milions de dòlars (gairebé 2.100 milions d'euros).

Alhora, l'ACNUR, l'agència de les Nacions Unides per als Refugiats, ha elevat de 4 a 8,3 milions el nombre refugiats ucraïnesos, de persones que abans que acabi l'any hauran fugit de la guerra al seu país.

El cap de la diplomàcia russa, per la seva banda, s'ha reunit amb el secretari general de l'ONU després d'alertar, en una entrevista a la televisió, que el risc d'un conflicte nuclear és "real" i "no podem subestimar-lo".

 

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinONUUcraïnaVolodímir ZelenskiRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut