L'ONU calcula que a finals d'any hi haurà 8,3 milions de refugiats ucraïnesos

L'ACNUR, l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats, calcula que a finals del 2022 fins a 8,3 milions de persones hauran marxat d'Ucraïna a causa de la invasió russa que va començar el 24 de febrer.

Indicació per als refugiats ucraïnesos al terra de l'aeroport de Düsselforf, a Alemanya (Reuters/Max Brugger)

L'estimació d'ACNUR, feta pública aquest dimarts per una portaveu de l'agència, Shabia Mantoo, durant una compareixença informativa, dobla amb escreix l'anterior, realitzada al principi de la invasió, que preveia 4 milions de refugiats.

Aquesta xifra, de fet, ja va quedar superada al març, i l'última actualització de l'ACNUR assenyala que 5,26 milions d'ucraïnesos han sortit del seu país els últims dos mesos.

La majoria, ha explicat Mantoo, es concentren en els països veïns: Polònia, Hongria, Moldàvia, Romania i Eslovàquia.

Una dona ucraïnesa amb un nadó es registra en un centre per a desplaçats interns a Kriví Rih (Reuters/Ueslei Marcelino)

A més, d'aquests més de 5,2 milions de refugiats, la invasió russa d'Ucraïna també ha generat un nombre superior de desplaçats interns: 7,7 milions de ciutadans ucraïnesos que han hagut de marxar de casa i s'han instal·lat en altres parts del país.

"La magnitud d'aquesta crisi i la rapidesa amb què la gent ha fugit no ho havíem vist en els últims temps", ha denunciat Mantoo, que també ha volgut remarcar:

"El trauma per aquest conflicte serà durador en aquells que han hagut de deixar la seva llar, incloses dones i nens, que suposen el 90% d'aquest èxode." 

Si es compleixen les previsions d'ACNUR, la crisi de refugiats generada per la invasió d'Ucraïna superarà la crisi de refugiats generada per la guerra de Síria, xifrada en uns 6,8 milions de persones.

Cua per registrar-se a l'ONG Menjar per a tothom, a la ciutat suïssa de Zuric, el 23 d'abril (Reuters/Arnd Wiegmann)

Per darrere, ara per ara, hi ha l'èxode generat per la situació política i social a Veneçuela, d'uns 6 milions de persones.


13 milions de civils aïllats per la guerra

Refugiats i desplaçats a banda, l'ACNUR calcula que uns 13 milions d'ucraïnesos viuen en zones envoltades per la violència de la guerra, sense possibilitat de sortir-ne.


Moviments pendulars

Mantoo també ha explicat que l'ACNUR calcula que 1,1 milions d'ucraïnesos han tornat al seu país en aquests dos mesos, per bé que no es pot parlar d'un "retorn sostingut", sinó que molts casos podrien ser "moviments pendulars" de població que entra primer i després torna a sortir.

Anar al contingut