Madrid

PSOE i Unides Podem anuncien un pacte per controlar la mesa del Congrés

Unides Podem hi tindrà 2 llocs i 3 el PSOE, amb Meritxell Batet presidint i Gerardo Pisarello com a secretari primer

RedaccióActualitzat

El PSOE i Unides Podem han anunciat aquest divendres un pacte per repartir-se la majoria dels 9 llocs de la mesa del Congrés: tres per als socialistes i 2 per Unides Podem.

Aquest pacte preveu deixar 2 llocs per al PP i 2 per a Ciutadans, de manera que quedarien fora de la mesa tant els partits independentistes com l'extrema dreta de Vox.

Batet i Pisarello

Amb aquest pacte la presidència serà per al PSOE, que ja ha anunciat que vol que ocupi Meritxell Batet, i també una vicepresidència i una secretaria.

Unides Podem tindrà la vicepresidència primera i la secretaria primera, llocs que ocuparan Gloria Elizo i Gerardo Pisarello respectivament. Elizo ja ha format part de la mesa en l'anterior legislatura.

Després de fer-se pública la seva candidatura, Pisarello se n'ha felicitat:

"És veritat que no havia passat mai que una força obertament catalanista, sobiranista, republicana tingués aquesta representació a la mesa del Congrés."


Per la seva banda, el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha qualificat l'acord amb el PSOE de "sensat" i que va "en la direcció d'una col·laboració necessària".

"Evitar el bloqueig sistemàtic de PP i Cs"

El lideratge de la negociació ha anat a càrrec de les portaveus dels dos grups parlamentaris, Adriana Lastra, del PSOE, i Irene Montero, d'Unides Podem.

En un comunicat, les portaveus han assegurat que aquest acord "representa i integra la pluralitat de les forces polítiques majoritàries":

"L'objectiu prioritari de les dues formacions és que la mesa del Congrés compleixi degudament les seves funcions com a òrgan de govern, evitant que torni a produir-se el bloqueig sistemàtic i partidista que PP i Ciutadans han fet durant l'última legislatura sobre un gran nombre d'iniciatives preses en consideració per la majoria de la cambra."

Amb els 123 diputats del PSOE i els 42 d'Unides Podem, 165, a 11 de la majoria absoluta, aquest pacte previsiblement tirarà endavant en segona votació, amb majoria simple, perquè difícilment la resta de grups es posarà d'acord en un repartiment alternatiu.

Aquesta composició, amb una majoria de centreesquerra i esquerra, no es donava des que el 1993 el PP va aconseguir prendre al PSOE el control de la mesa.

El PSOE decideix els noms dels candidats

D'altra banda, l'executiva del PSOE ha decidit proposar Alfonso Rodríguez Gómez com a vicepresident del Congrés a Sofía Herranz en l'últim càrrec que li correspon al PSOE, una secretaria.

Ho ha explicat el secretari d'organització, José Luis Ábalos després de la reunió de l'executiva d'aquest divendres al migdia.

 

El partit també ha ratificat Lastra com a portaveu del grup parlamentari al Congrés, i a Ander Gil en el mateix paper al Senat.

En la direcció del grup del Congrés també hi seran, entre altres, Rafael Simancas i José Zaragoza.

ARXIVAT A:
PSOEUnides Podem
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut