Projecte pioner a Navàs per impulsar la sobirania alimentària

L'Ajuntament del poble vol recuperar terres cultivables i promoure el consum d'aliments produïts tan a prop com sigui possible

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Navàs, al Bages, ha engegat un projecte alimentari pioner a Catalunya per eliminar intermediaris i posar en valor el producte local. Aquesta campanya inclou iniciatives diverses, com ara elaborar una llista de productors de la Catalunya Central per fer-lo arribar als comerços i restaurants de la zona.

L'equip de govern de Navàs, de la CUP, relaciona directament aquest projecte de foment de la sobirania alimentària amb la recuperació d'altres sobiranies, com l'energètica o la residencial. Per l'alcalde, Jaume Casals, es tracta d'acostar tots els aspectes del menjar al poble i a la gent que hi viu.

"Tornar a donar valor a la terra, recuperar terres perquè també pugui cultivar-les moltíssima gent del poble. És un projecte que agafa totes les àrees: hi ha un vessant educatiu, sobretot de crear consciència, que veurem el que estem menjant. La nostra voluntat és intervenir-hi per intentar crear una consciència que a partir de l'alimentació es pot construir un món millor, en el dia a dia, també recuperant paisatge."

A Navàs, aquests últims anys han recuperat vinya i olivera, i ara, amb aquest projecte, també volen crear un banc de llavors i elaborar un banc de terres per aconseguir que els joves agricultors que no són propietaris en tinguin de disponibles per poder cultivar-les. Amb tot això es busca revertir les inèrcies actuals:

"Trencar el context en què estem, l'ofensiva dels mercats internacionals, en què hi ha una pèrdua de sobirania en moltíssims àmbits, en què veiem que el mercat alimentari està controlat per molt pocs agents. El que volem és retornar al mateix poble, que siguem propietaris del nostre entorn i que siguem responsables de la nostra alimentació sense que hi hagi tants intermediaris ni tants processos entremig."

A la pràctica, cal la implicació de productors locals, com és el cas del forner Gerard Vilà:

"Nosaltres, cada cop més, intentem treballar amb farines i matèria primera ecològica i de màxima proximitat. Per exemple, la farina ecològica que treballo és d'aquí, a Manresa. I, a nivell de salut, crec que és important el fet de comprar pa artesà pel tema dels additius que es posa en el pa precuit."

L'Ajuntament ha pressupostat 50.000 euros el 2017 per donar impuls a aquest projecte, que han anomenat Navàs SA –SA per "sobirania alimentària", no pas per "societat anònima"– i que gestionarà un consell alimentari. Una de les primeres accions es faran ja aquest mes de novembre, amb un curs per al personal de les cuines de les escoles i la residència de gent gran del poble sobre alimentació ecològica i de proximitat.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut