Principi d'acord per evitar una frontera "dura" a Gibraltar

Principi d'acord entre Espanya i el Regne Unit per eliminar la tanca amb Gibraltar

Al penyal s'aplicarien les normes de lliure circulació de l'espai europeu, que integren 26 països però no el Regne Unit

Yasmin Córdoba SchwanebergActualitzat

Gibraltar, igual que la frontera d'Irlanda del Nord, ha estat una pedra a la sabata de les negociacions del Brexit. La situació podria haver-se desencallat amb el principi d'acord a què Espanya i el Regne Unit han arribat per evitar que Gibraltar es converteixi en una frontera dura a la Unió Europea i que estableix que el penyal s'integri a l'espai europeu de lliure circulació, Schengen. El govern d'Espanya serà, això sí, responsable de controlar que les normes del tractat internacional s'apliquin a Gibraltar.  

El principi d'acord, per ara bilateral, s'ha aconseguit també "in extremis", igual que l'acord comercial aprovat aquest dimecres entre Brussel·les i el Regne Unit.

Pel que fa a Gibraltar, a efectes pràctics, el principi d'acord es tradueix en el desmantellament de la tanca que separa Gibraltar d'Espanya, a La Línea de la Concepción, a Cadis. La reixa, que va estar tancada durant 13 anys, del 1969 al 1982, deixarà d'existir d'aquí sis mesos, quan s'aprovi un acord definitiu, aquest cop sí entre la Unió Europea i el Regne Unit. De fet, Brussel·les és qui en té la competència, però Espanya va aconseguir durant la negociació del Brexit tenir dret de veto sobre les qüestions vinculades a la futura relació de Gibraltar amb la Unió Europea.

(EFE/ Fernando Alvarado)


Negociació fins a la matinada

El principi d'acord permetrà a Gibraltar l'aplicació de polítiques i programes de la Unió Europea, com l'acord de Schengen, però també d'un règim duaner en matèria de tràfic de mercaderies i transport.

L'entesa ha estat possible després d'una maratoniana negociació per videoconferència entre les delegacions britànica i espanyola, poques hores abans que es materialitzi el Brexit definitiu, aquesta mitjanit.

La ministra d'Exteriors espanyola, Arancha González Laya, ha assegurat que suposa un "punt d'inflexió" en la relació d'Espanya amb el Regne Unit, després de sis mesos de "treball intens" entre les dues parts. Segons la cap de la diplomàcia espanyola, s'ha creat una base per construir una zona de "prosperitat compartida" per als ciutadans del Camp de Gibraltar i els gibraltarenys.

"Derruïm les fronteres per construir una zona de prosperitat compartida"

 

Passaport, només per als britànics

Segons González Laya, es tracta de canviar la frontera actual de Gibraltar per controls Schengen al port i l'aeroport de la colònia britànica, que quedarien a càrrec de l'agència europea de fronteres, Frontex, durant un període d'implementació de 4 anys. Davant la negativa de Gibraltar d'acceptar la presència de la policia espanyola en el seu territori, finalment seran els agents europeus qui faran els controls, però hauran d'informar les autoritats espanyoles de les persones que entren a Gibraltar i de la política de visats. Aquesta qüestió ha estat l'obstacle més complicat per salvar les negociacions d'última hora.

Els ciutadans espanyols no necessitaran passaport per entrar a Gibraltar, els britànics sí (A.Carrasco Ragel.)

 

D'aquesta manera, els espanyols no necessitaran passaport per entrar a Gribraltar, però sí els britànics, perquè el Regne Unit no forma part de l'espai Schengen, que garanteix la lliure circulació de persones, béns i serveis. També se'ls podrà fer controls duaners. L'espai Schengen inclou 26 països, 22 de la Unió Europea i, a banda, Noruega, Islàndia i Liechtenstein.


Una "nova etapa"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, assegura que el principi d'acord aconseguit sobre Gibraltar és l'inici d'una "nova etapa" que permetrà superar "barreres"

 

 

També el primer ministre britànic, Boris Johnson, diu que ha rebut "amb entusiasme" el principi d'acord:

 



Una frontera "fluida" per a tothom

El ministre d'Exteriors britànic, Dominic Raab, assegura que està compromès a garantir una "fluïdesa" de la frontera a Gibraltar que beneficiï la població de les dues bandes. Raab apunta que el principi d'acord s'enviarà a la Comissió Europea per començar les negociacions d'un tractat definitiu.

"Totes les parts estan compromeses a mitigar els efectes del final del període de transició a Gibraltar i a assegurar una fluïdesa fronterera, que clarament és el major interès per a les persones que viuen als dos costats."


El Brexit a contracor

Els ciutadans de Gibraltar van rebutjar el Brexit al referèndum del 2016. Gairebé un 96% dels gibraltarenys van votar a favor de continuar a la Unió Europea.  

 

 

ARXIVAT A:
BrexitGibraltar
Anar al contingut